רב תרבותיות - אבל בגוון אחד

$(function(){})
להאזנה לתוכן:

חנה אזולאי־הספרי, עוזיאל חזן ואבי סבג הם חתני פרס "תור הזהב" . הפרסים מוענקים במעמד ראש עיריית אשדוד ואמורים לשקף רב־תרבותיות.
מבין 11 הזוכים עד כה היו רק שתי נשים, אשכנזי אחד ואפס לא יהודים

חנה אזולאי־הספרי. האישה השנייה בלבד שזוכה לכבוד | צילום: כפיר בולוטין

השבוע הוכרזו הזוכים בפרס "תור הזהב", שיוענק בפסטיבל הנושא שם זה בחול המועד פסח בטקס חגיגי במעמד ראש עיריית אשדוד יחיאל לסרי - הרוח החיה מאחורי הפסטיבל. הבמאית חנה אזולאי־הספרי, הסופר עוזיאל חזן ומנהל בית הספר לאומנות מוסררה אבי סבג יזכו כל אחד ב־75 אלף שקל, סכום המקביל לזה שיקבלו זוכי פרס ישראל.

הפרס, המוענק זו השנה הרביעית, ממצב את עצמו כמעין פרס אלטרנטיבי בתחום התרבות, המחקר וצמצום הפערים החברתיים לפרס ישראל הממלכתי והוותיק. אלא שבעוד שפרס ישראל מעלה טענות על בסיס קבוע על כך שהזוכים בו משויכים על פי רוב לאותו מיליה חברתי - עם ריבוי משמעותי של זוכים ממוצא אשכנזי - דומה כי פרס "תור הזהב" עשוי להעלות טענות דומות אך הפוכות לגמרי.

על פי הגדרת אנשי הפרס, הפרסים אמורים להיות מוענקים ל"אישים אשר מהווים את עמודי התווך המרכזיים של ההוויה הישראלית על כל גווניה - ללא הבדלי דת, מגדר או מוצא". בוועדת הפרס גם מכריזים על כך שהפרס ניתן בהשראת תקופת תור הזהב, שהתאפיינה ביצירה גדולה לצד פתיחות ורב־תרבותיות. אלא שמבדיקת "ידיעות אשדוד" עולה כי לפחות על פי הזוכים עד כה, "ההוויה הישראלית על כל גווניה" משקפת בעיקר גוון אחד והשיוך המגדרי, העדתי והדתי ניכר היטב בקרב מקבלי הפרסים (שאין חולק על כך שהם ראויים לכבוד, חשוב לציין).

בארבע שנותיו זכו בפרס "תור הזהב" 11 אנשים. הפילוח של הזוכים מראה על הטיה ברורה מבחינה מגדרית: אזולאי־הספרי, שזכתה השנה, היא האישה השנייה בלבד שנהנית מהכבוד (אשתקד קיבלה את הפרס ריימונד אבקסיס). מבחינה עדתית - למעט שמואל עצמון, איש התיאטרון היידי שזכה בפרס בשנתו הראשונה, כל הזוכים היו בני עדות המזרח, עם הטיה ברורה לטובת יוצאי צפון אפריקה. ובאשר להצהרה על ייצוג ללא הבדל דת? מבין 11 הזוכים עד כה כולם היו יהודים.

אגב, ניתן לציין כי גם בקרב חברי ועדת הפרס - אף הם אנשים ראויים לתפקיד, כמובן - קיימת הטיה ברורה מבחינה עדתית: פרופ' חביבה פדיה מכהנת כיו"ר ועדת הפרס, ובוועדה חברים ד"ר מירב אלוש־לברון, פרופ' אהרון ממן, ד"ר אהרון כהן ומנהל המשכן לאומנויות באשדוד, מוטי מלכא. טקס הענקת פרס "תור הזהב" יתקיים במסגרת פסטיבל "תור הזהב" ב־4 באפריל באודיטוריום מונארט באשדוד.

עיריית אשדוד הפנתה אותנו לפסטיבל "תור הזהב" לקבלת תגובה על הטענות.

מפסטיבל "תור הזהב" נמסר כי "פרס 'תור הזהב' מוענק לאישים אשר מהווים עמודי תווך מרכזיים בהוויה הישראלית על כל גווניה. הוא אינו ניתן לפי מפתח מגדרי, עדתי או מגזרי אלא על פי קטגוריות הנקבעות מראש בכל שנה, על בסיס שיקולים מקצועיים בלבד. אנחנו שמחים וגאים על פרס 'תור הזהב' ומודעים לכך שישנם רבים אחרים שהינם ראויים לפרס, אך הבחירה נעשתה על פי המועמדויות שהוגשו בפועל. עלינו מוטלת האחריות לבחור את הזוכים שעשייתם ועיסוקם מהווים מופת לרב תרבותיות ולרוח תקופת תור הזהב".

הכתבה המלאה מתפרסמת ביום שישי בידיעות אשדוד

 

$(function(){setImageBanner('b887ecdf-3d61-421a-95c7-7b3d719dbee0','/dyncontent/2023/2/12/e960374e-11ea-41ca-b46e-f63254187ad1.jpg',15395,'עירייה אייטם כתבה ',525,78,false,20405,'Image','');})
 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה