הנעה בהנאה: על מוטיבציה, עסקים ומה שביניהם...

$(function(){})
להאזנה לתוכן:

כשאני מתחילה לעבוד עם יזם על פרויקט חדש, כמו הקמת עסק עצמאי או בעל העסק שצריך יעוץ כי העסק תקוע או רוצה לפתח את העסק לשלב הבא... טור חדש לשנת 2017, של בת שבע גרינברג, בעלת עסק לייעוץ ארגוני ועסקי MOVING UP- ממריאים ארגונים ואנשים להצלחה

תחילה אני מתמקדת בגורמי ההנעה ובאופן שבו ניתן לרתום אותם לתועלת התהליך. במסגרת זו אנו מגלים מה מניע אותנו לפעול כפי שאנו פועלים, להגיב כפי שאנו מגיבים, איך אנחנו מגדירים לעצמנו מה חשוב ומה זניח, ומדוע אנחנו מציבים את המכשולים הקשים ביותר להצלחה שלנו וחשוב יותר איך אפשר להימנע מזה...

לכן הטור השבוע יעסוק בהנעה בהנאה: על מוטיבציה, עסקים ומה שביניהם....

תחילה נגדיר הֲנָעָה או מוטיבציה-(ויקיפדיה )- היא מכלול התהליכים אשר מעוררים, מכוונים ומשמרים את ההתנהגות האנושית לעבר מטרה מסויימת.

בחיי היומיום שלנו, אנו נתקלים  ועוד ניתקל  לא פעם בקשיים, מכשולים ואתגרים שחייבו ויחייבו אותנו למידה  והתאמה למצבים משתנים.

אנחנו עשויים לגלות שהמוטיבציה שלנו אינה רציפה, ושאנחנו מגיבים  לא טוב למצבים שונים הפוקדים אותנו במהלך הפעילות העסקית, החברתית והבין-אישית, ולא פעם נאבד את המוטיבציה לעשות את הפעולות שאנחנו רוצים לעשות וכך נפספס את היעדים ששמנו לעצמנו.
תפקידו של יועץ עסקי בתהליך

יזמים רבים שמגיעים אלי לשיחת ייעוץ או סדרת פגישות, מעלים פעם אחר פעם את הבקשה "תעזרי לי להזיז את עצמי". הם מנסחים אותה בצורות שונות, מספרים על דשדוש במקום או על "פחד", ובאופן כללי מבקשים עזרה פרקטית בהתגברות על המכשולים הללו. יזמים/בעלי עסקים כאלו מחפשים לא פעם  "מאמן " יותר מאשר מלווה עסקי, ועד מהרה יגלו שהאתגר האמיתי טמון לא בהתמודדות הפרקטית עם העסק (הקמת מסגרת פעילות, יצירת מאזן הכנסות/הוצאות, שיווק ומכירות וכו') אלא דווקא בהתמודדות שלהם עם שאלת ההנעה הפנימית והמכשולים הרגשיים שהם שמים לעצמם. חלק ממכשולים אלו ניתנים להסרה  בקלות יחסית  על ידי בחינה רציונלית, אחרים ידרשו לעבודה ממושכת יותר של ליווי, חיזוק ומנגנוני פידבק (מישוב) הן ברמה הטכנית והן ברמה הרגשית.

בעבודתי עם יזמים/בעלי עסקים  אני משתמשת במסגרות ניתוח שונות כדי לבחון את השאלות שהם מעלים ואת "העוקץ" שמפריע להם בהתקדמותם. על פי רוב, אנשים שמגיעים לשלב שבו הם נעזרים באיש מקצוע (כמו יועץ עסקי ), נמצאים בשלב שבו הם מכירים בעובדה שהם צריכים עזרה חיצונית ומאושרים לקבל אותה.
כבר בתחילת תהליך העבודה המשותפת עם היזם/בעל עסק, אני ממקדת את הדיון בחקירתם של גורמי ההנעה – התהליכים, המושגים והתופעות המניעים אדם להתנהגות כלשהי.  מה מניע אותנו לפעול כפי שאנו פועלים? להגיב כפי שאנו מגיבים? מה גורם לבני אדם להגיב בצורה שונה לגמרי לגירויים זהים? מדוע חלק מהאנשים מוצאים דברים מסוימים חשובים, ואחרים רואים בהם דבר זניח? חקר גורמי ההנעה מנסה לשפוך אור על שאלות אלה, כמו גם על שאלות רבות אחרות. בעבודה המשותפת שלנו, זוהי פרספקטיבה יעילה מאין-כמוה לבחינת צורת החשיבה של היזם/בעל עסק כמו גם איתור המכשולים אותם נצטרך לפרק יחד בהמשך עבודת הייעוץ והליווי העסקי.

הדרך היעילה ביותר לגשת לנושא לדעתי, היא דרך השילוב בין דרכי ההתבוננות והפרשנות השונות שמציעים תחומים כמו פסיכולוגיה, חקר ההתנהגות, ותורה עסקית. כך ניתן למקסם את התוצאות ולהשיג תוצרים משמעותיים מבחינת הישגי היזם/בעל העסק (חשוב באותה מידה  – תחושתו, רווחתו והנאתו מהתהליך ומיכולתיו) בפרק זמן מוגבל יחסית. 

בסופו של התהליך היזם לומד על עצמו מה מניע אותו ומה מעכב אותו וכיצד להתמודד עם הגורמים המעכבים וכיצד 'לפרק" אותם ,כך הדבר מאפשר להתקדם ולהתפתח בדרך טובה יותר תוך מודעות והתמודדות עם הגורמים המניעים ועם הגורמים המעכבים שכמובן הם שונים מאדם לאדם .

הדבר מתבטא כמובן ביצירתיות של העסק ובתוצאות העסקיות .

בהצלחה !

מאחלת שנה אזרחית מוצלחת ומשגשגת לכולם !          

 

בת שבע גרינברג

MBA יועצת ארגונית ועסקית

שאלות ניתן לשלוח למייל [email protected] 

כתובת האתר www.movingup.co.il

טל' 053-2298836

$(function(){setImageBanner('4936b357-6d2c-40a3-9cd1-1af0f28f7847','/dyncontent/2023/2/12/e960374e-11ea-41ca-b46e-f63254187ad1.jpg',15395,'עירייה אייטם כתבה ',525,78,false,21781,'Image','');})
 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה