אזהרה לציבור: מיליוני ביצים נגועות בזן אלים של סלמונלה שווקו לציבור
05.09.17 / 16:39
משרדי הבריאות והחקלאות קורא לציבור להשמיד באופן מיידי ביצים שיש חשד כבד כי הן נגועות בסלמונלה מזן אלים. בהודעת משרד הבריאות נכתב: "ביצים הנושאות את הסימון שם המשווק "יש מעוף" אסור לצרוך אותן ויש לזרוק אותן לפח מיד
משרדי הבריאות והחקלאות הזהירו הבוקר (שלישי) מפני ביצים ששווקו לציבור ונגועות בסלמונלה. המשרדים קוראים לציבור שלא לצרוך ביצים הנושאות את סימון שם המשווק "יש מעוף" מכל תאריכי תפוגת התוקף עד לתאריך 20.10 שמצויות ברשתות השיווק ואף בבתי הצרכנים. המשרדים הנחו להשמיד ביצים אלו ולהשליכן לפח האשפה, וכי אין להחזירן לרשתות השיווק.
בעקבות עליה בתחלואה בחיידק הסלמונלה ולאחר בדיקות מקיפות שנערכו, במסגרת המאמצים המשותפים של משרד החקלאות ומשרד הבריאות לשמירה על בריאות הציבור ובהמשך להודעה לציבור על תחלואה בסלמונלה שמקורה ככל הנראה בביצים, נמצאה סלמונלה מזן אנטריטידיס בבדיקה סביבתית של לולי הטלה באתר אחד.
- חשוב לבשל ביצים באופן מלא כגון ביצה קשה (בישול מלא משמיד חיידקים).
- להימנע מאכילת ביצת עין או ביצה רכה.
- איסור על אכילת /שתיית מזון המכיל ביצים לא מבושלות.
- לאחסן ביצים במקרר.
- יש להקפיד על כל הכללים האמורים לעיל, במיוחד כאשר מדובר במזון עבור תינוקות, קשישים, או אנשים עם פגיעה במערכת החיסונית.
יש לרכוש ביצים עם חותמות עליהן מופיע שם המשווק, גודל הביצה, תאריך אחרון לשיווק ותאריך אחרון לשימוש במקרר.
תאריך אחרון לשיווק, משמעו כי מעבר ליום זה, אין למכור עוד את הביצים הללו. התאריך האחרון לשימוש הינו חודש ימים מעבר לתאריך האחרון לשיווק. תאריך זה מהווה המלצה לצרכן עד מתי ניתן להשתמש בביצים כאשר הן מאוחסנות בבית, במקרר.
- אין להשתמש בביצים שבורות, סדוקות נוזלות ומלוכלכות.
- אין להפריד בין החלמון לחלבון על ידי העברה בין 2 חצאי הקליפה, כי הדבר עלול לזהם את תוכן הביצה. עדיף לקנות כלי קטן, העושה פעולה זו בקלות.
- אין לרחוץ ביצים, בייחוד טרם הכנסתן למקרר מאחר ושטיפת הביצים גורמת להעברת חיידקים לתוך הביצה.
- יש להקפיד לזרוק את קליפות הביצה לאשפה ישר לאחר שבירת הביצה ולא להשאירן על משטח העבודה מאחר והחיידקים יכולים לעבור מקליפת הביצה למשטח העבודה וכן לנקות היטב את המשטח עליו הונחו הביצים. בנוסף, מומלץ לנקות גם את מקום שבירת הביצה עצמה.
- בישול ביצה היטב או טיפול בחום גבוה משמיד נגיפים וחיידקים בביצים. על כן יש לצרוך אך ורק ביצים מבושלות, מטוגנות, אפויות וכיו"ב. על הביצה, לאחר בישולה, להיות מוצקה וללא אזורים נוזליים.
- רצוי לא לצרוך מיני מזון המכילים ביצים בלתי מבושלות או אפויות (כדוגמת: ביצת עין, מוס שוקולד, טירמיסו, גלידה, מיונז וכיו"ב).