כך מנסים להוזיל את תעריף החשמל – על חשבון בריאות תושבי אשדוד

$(function(){})
להאזנה לתוכן:

במשרד האנרגיה ורשות החשמל מבקשים לאפשר הפעלה של ארבע יחידות מזהמות בתחנת הכוח אשכול שבאשדוד ולהוזיל את מחירי החשמל, אלא שהדבר עלול לפגוע קשות באיכות האוויר בעיר. במשרד להגנת הסביבה בינתיים אישרו הפעלה חלקית בלבד של יחידות הכוח ובאופן זמני כדי למזער את הפגיעה בסביבה. בתוך כך, הפעיל החברתי אלכס פנוב פנה במכתב לראש העיר בבקשה לסכל את המהלך: "מנע פגיעה מיותרת נוספת באיכות האוויר ובבריאותם של התושבים"

חברת החשמל. תחנת הכח אשכול. צילום: עופר אשטוקר

בשבוע שעבר פנו אל המשרד להגנת הסביבה משרד האנרגיה, רשות החשמל וחברת החשמל בבקשה לאשר תוספת של 10,000 שעות הפעלה לארבע היחידות המוסבות בתחנת הכוח אשכול שבאשדוד עד לסוף שנת 2022, זאת על מנת להפחית את השימוש בפחם לצורך הוזלת עלויות.

בקשת משרד האנרגיה היא להפעלת יחידות ישנות ללא מתקני הפחתת פליטות ולכן הן מזהמות את האוויר באופן משמעותי וגבוה יותר מאשר כמעט כל יחידות הייצור הקיימות במשק החשמל.

לאור זאת פנו הפעיל החברתי אלכס פנוב מתנועת "אשדודים" ויוני ספיר, יו"ר עמותת "שומרי הבית" אל ראש העיר בבקשה שיתערב לטובת סיכול המהלך.

"משרד האנרגיה ורשות החשמל מבקשים להסיר את המגבלות שקבע המשרד להגנת הסביבה ולהרחיב את ייצור החשמל בטורבינות גז ישנות ומזהמות אלו על אף הזיהום הרב הנוסף שייפלט מהן, תוך פגיעה חמורה בבריאות הציבור ברשויות שאתם בראשן" – נכתב במכתב.

"אבקשכם כי תפנו בדחיפות למשרד האנרגיה, לרשות החשמל ולמשרד להגנת הסביבה, על מנת לסכל את הכוונה להגביר את השימוש ביחידות הייצור המזהמות האמורות" – עוד נכתב. "בדרך זו ניתן יהיה למנוע פגיעה מיותרת נוספת באיכות האוויר ובבריאותם של תושבי האזור ובעקיפין - לשרת גם את הציבור הישראלי כולו".

אלכס פנוב. צילום: עדי זלק וינר

מבדיקת המשרד להגנת הסביבה עולה, כי עלות הנזק מפליטת מזהמי אוויר מקומיים כתוצאה מהפעלת יחידות אלו באשכול גדולה אף יותר מעלות הנזק הנובע מיחידות פחמיות שבהן מותקנים מתקני הפחתת זיהום (סולקנים) - ומסיבה זו הגביל המשרד להגנת הסביבה, באמצעות היתר הפליטה, את הפעלתן ללא יותר מ-2,300 שעות בשנה.

במענה לפנייה זו של רשות החשמל וחברת החשמל דרש המשרד להגנת הסביבה כי יחידות אלו יופעלו כמוצא אחרון לאחר הפעלת שאר יחידות הייצור הפועלות על גז, וזאת כתנאי למתן אורכה זמנית להמשך הפעלת היחידות.

בנוסף, ביקש המשרד לקבל סדרת נתונים ומידע לבחינת עומק של חלופות אחרות מזהמות פחות, בין היתר, על מנת לוודא כי אין הספק זמין אחר מבוסס גז אשר ניתן להשתמש בו (תחנות ייצור בטכנולוגיית מחזור משולב ואף פיקרים במחזור פתוח).

חברת החשמל ונמל הדרום. צילום: עופר אשטוקר

ביום ב' הודיע מנהל המערכת למשרד, כי יידרש כשבוע של הרצות ואנליזה על מנת לספק למשרד להגנת הסביבה את הנתונים הנדרשים. לאור לוחות הזמנים האלה, המשרד לא יכול לבחון בעת הזו לעומק את בקשת התוספת ל-10,000 שעות, ומשום כך אינו מאשר אותה.

במכתב ששלח למשרד להגנת הסביבה ביום ב' מ"מ מנכ"ל חברת החשמל, רם ארליכמן, הוא ציין כי מניתוח שבוצע בנגה, חברת ניהול המערכת, עולה כי "הדממת היחידות תביא להפעלת יחידות פחמיות באופן קבוע, לרזרבות ייצור נמוכות מהסף הנדרש והמקובל במערכת החשמל הארצית, עד כדי ניהול מחסור ולהפעלה בסולר, ובנוסף, להשפעה קריטית גם על מערכת ההולכה בדגש על אזור הדרום".

עוד ציין כי להשבתת יחידות הייצור באשכול "משמעויות מרחיקות לכת", לרבות "החשש מכניסה לאירועי ניהול מחסור שיכול ויהיו כרוכות בהשלות יזומות של צרכנים והפסקות חשמל יזומות, תוך העמסה מוגברת של יחידות בסולר ובפחם".

תחנת הכח אשכול. קרדיט: חברת החשמל

לאור זאת, ועל רקע גל החום והעלייה בעומסים וטענת חברת החשמל כי קיימת סכנה לאמינות ולשרידות אספקת החשמל, המשרד להגנת הסביבה החליט לאשר באופן זמני ונקודתי תוספת של 2,000 שעות – היקף המוערך בכ-3-4 שבועות של הפעלה, ובתנאי שיחידות אלו יועמסו אחרונות בסדר ההעמסה המבוסס על גז, לרבות יחידות מסוג פיקר, כדי להקטין את פליטת מזהמי אוויר ככל הניתן במצב זה.

המשרד להגנת הסביבה מדגיש, כי בכל העבודות והבחינות שביצע עולה בבירור שמעבר מהיר לייצור חשמל מבוסס על אנרגיות מתחדשות משולבות במתקני אגירת אנרגיה מבוזרים הוא הדרך להוזלת עלויות החשמל, מניעת זיהום האוויר והגברת הביטחון האנרגטי ואמינות אספקת החשמל.

בתוך כך איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד חבל יבנה דורש כי חברת החשמל תעביר מידע נוסף לפני מתן אישור להפעלה של היחידות הישנות בתחנת הכוח אשכול.

מנכ"לית האיגוד, רומי אבן דנן מסרה: 

"האיגוד פועל לשיפור איכות האוויר ולהפחתת ריכוזי המזהמים ברשויות האיגוד וכן לעמידה בתקנים לפי הטכנולוגיות המיטיבות הזמינות הנהוגות בתחנת הכח אשכול באשדוד ובכלל המפעלים ברשויות האיגוד.

המשרד להגנ"ס אישר הפעלה זמנית של היחידות - במקביל לדרישה לקבלת נתונים נוספים מחברת החשמל על מנת לבחון מתן אישור נוסף.

האיגוד דורש כי המשרד להגנת הסביבה יבחן וימצה כל אפשרות אחרת לפני הפעלת היחידות הישנות ולפעול בכל דרך להימנע מלהשתמש ביחידות אלה.

ראוי לציין כי בשלב זה בנתוני תחנות הניטור של האיגוד ובנתוני הניטור הרציף בארובות - לא נרשמו חריגות, וזאת לאחר בדיקה של כלל נתוני הניטור והדיגום.

עמדת האיגוד היא כי על חברת החשמל להעביר לאיגוד ולמשרד ללא דיחוי את הנתונים שביקש – זאת כדי שלא ייווצר מצב של הגעה לארכה נוספת.

האיגוד ימשיך בפעילותו לשיפור איכות האוויר ברחבי האיגוד, לנטר ולבדוק את רמת המזהמים ולדווח לתושבים ולמשרד להגנ"ס על רמת הפליטות ולפעול במידה וירשמו חריגות".

$(function(){setImageBanner('6c7ec5c1-9eeb-42c9-8366-e9e6a7b20794','/dyncontent/2023/2/12/e960374e-11ea-41ca-b46e-f63254187ad1.jpg',15395,'עירייה אייטם כתבה ',525,78,false,20610,'Image','');})
 
$(function(){setImageBanner('a5725ee6-7d08-4ddc-bb44-8ebc66d0b167','/dyncontent/2017/6/1/c41baeb6-e29b-4415-b67b-b3940dd9bdf5.gif',1807,'אייטם אירועים 525-60',525,78,false,19242,'Image','');})
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה