הכירו את נוי שושן, שומרת החופים של אשדוד

$(function(){})
להאזנה לתוכן:

בפסח האחרון היא יצאה לטייל בחוף הים באשדוד והזדעזעה למראה האשפה והפסולת שזיהמו את המקום. כשכאב ותסכול מציפים את ליבה היא הגתה את מיזם "שלישי ים כי טוב", שמפגיש מידי חודש תושבים לסיור ניקיון בחופי העיר. על פעילותה זו הוענק לה השבוע אות הוקרה מידי ד"ר ענת רוזן,  מנכ"לית איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד-חבל יבנה. הכירו את נוי שושן מוזיקנסקי (32), שומרת החופים של אשדוד. שושן: "יש להכריז על אשדוד כעיר ללא בדל ופלסטיק"

נוי שושן | צילום פרטי

לא רבים הם האנשים המבחינים בעוול הנעשה לסביבה או לאחר ומחליטים לנקוט פעולה אשר עוד תשנה את אורח חייהם ואף תשפיע על הסביבה לאורך זמן. כך במקרה של נוי שושן מוזיקנסקי  (32) מאשדוד, שבפסח האחרון יצאה לטיול בחוף הים והזדעזעה למראה עיניה – ערימות של פסולת ואשפה שהתירו מבקרים אשר נהנו מהמרחב הפסטורלי של חוף הים.

בדרכה חזרה לרכבה החונה בסמוך כשכאב ותסכול מציפים את ליבה, היא מבינה כי אין ביכולתה להישאר אדישה נוכח המראה המחריד, וכבר אז החל להיווצר במוחה הרעיון להקים קהילה אשר תפעל לניקיון החופים ולמען הגברת המודעות לסביבה ירוקה.

כך נולד בהובלתה המיזם הקהילתי לשמירה על חופי אשדוד – "שלישי ים כי טוב", שאחת לחודש מפגיש בין חברי הקהילה ומצטרפים נוספים לסיור ניקיון בכל פעם בחוף אחר בעיר. על פעילותה זו הוענק לה השבוע אות הוקרה מידי מנכ"לית איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד-חבל יבנה, ד"ר ענת רוזן.

פעילות "שלישי ים כי טוב" | צילום באדיבות המרואיינת

שושן, בוגרת תיכון לחינוך סביבתי ובעלת תואר ראשון במדעי הים, בין היתר מלמדת יוגה ויחד עם בעלה מפעילים השניים בית ספר לשחייה. החיבור שלה לים, מסתבר, הוטמע בה עוד מילדותה - אביה משיט סירות ומחובר מאוד לים אף הוא והיא בעצמה גולשת גלים עוד מנעוריה.

"קשה מאוד היה לראות את התמונה הזאת ולא לכעוס" – היא מספרת על אותו יום מקומם בחוף הים, "במקום היו ערימות של זבל - אוהלים שנזרקו, מנגלים שהופקרו בשטח. אנשים פשוט הגיעו לחוף, נהנו ממנו, תפסו את הרגליים והלכו מבלי לנקות אחריהם".

"החלטתי שעליי לעשות מעשה" – היא מוסיפה, "היה לי ברור שזו תהיה קבוצת פייסבוק דרכה יוכלו להצטרף עוד ועוד אנשים שלפחות אחת לחודש נצא כולנו יחד לפעילות ניקיון בחופים. השלב הבא היה ליצור קשר עם כל מי שאני מכירה. אגף החופים ששמע על הפרויקט נרתם וסייע ברכישת ציוד רב פעמי מיוחד לאיסוף הפסולת".

חוף החשמל באשדוד | צילום: נוי שושן

ואיך ההיענות עד כה?
"כרגע אין כמות כזו גדולה של אנשים, אבל לשנה הראשונה זה יפה מאוד. זו הצלחה בעיניי".

איך אנשים בים מגיבים?
"אנשים בעיקר לא מבינים למה אנחנו עושים את זה כי הרי אנחנו משלמים ארנונה לטובת כך. התחושה שלהם היא של "פראיירים" ואני לא מרגישה ככה, אני חושבת שאולי המערכת לא תמיד יודעת לספק את המענה ולכן הפתרון יכול לבוא מציבור המשתמשים ומאיתנו, האנשים שאוהבים את הים".

יש כאלו שרואים אתכם ומצטרפים לפעילות?
"כשאנחנו ניגשים מבלי לשפוט ולא מותחים ביקורת, איכשהו זה הופך להיות הרמוני ואנשים מצטרפים. כן".

מה השאיפה שלך?
"השאיפה להעלות את המודעות לסביבה ירוקה כבר בגני ילדים ובבתי ספר וכן ליצור שינוי מחשבתי קולקטיבי כאשר לצרוך פחות מוצרי פלסטיק - זו הדרך. בנוסף, לקדם חוק עזר עירוני שמגביל את השימוש במוצרי פלסטיק בחוף הים ולקדם פעילויות לשמירה על סביבה ירוקה כמו: תורנות עירונית של בתי ספר וגנים לניקיון חופי אשדוד".

מה המסר שתרצי להעביר לקוראים?
"חשוב להבין - הדבר פוגע בנו וההשלכות הן עצומות. אותו בדל סיגריה או כל פסולת פלסטיק אחרת שנזרקו בחוף, בסופו של דבר מגיעים לים ובדרך כזו או אחרת חוזרים אלינו לצלחת. מדובר בחומר רעיל ומסוכן כך שעלינו כחברה להתעורר וליצור שינוי".

מה הצעד הבא?
"הייתי רוצה ליצור שיתוף פעולה עם מסעדות וגופים עירוניים בעיר, להפחתת השימוש במוצרי פלסטיק וכלים חד פעמיים בקרבם. כיום, יותר ויותר עסקים הופכים לירוקים ולאט לאט נרקם לו שינוי גדול ומשמעותי. זה כיף ומרגש."

"שלישי ים כי טוב", כל יום שלישי אחרון בחודש – לפרטים נוספים ולהצטרפות לחצו כאן

$(function(){setImageBanner('2b9d4909-f967-4eaf-90bc-be423934886f','/dyncontent/2023/2/12/e960374e-11ea-41ca-b46e-f63254187ad1.jpg',15395,'עירייה אייטם כתבה ',525,78,false,20610,'Image','');})
 
$(function(){setImageBanner('f4ae830a-dfea-4dde-ae2d-137c01ca7aaa','/dyncontent/2017/6/1/c41baeb6-e29b-4415-b67b-b3940dd9bdf5.gif',1807,'אייטם אירועים 525-60',525,78,false,19242,'Image','');})
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה