בעקבות העבודות על הגל הירוק: בקשה לתביעה ייצוגית נגד העירייה בסך 350 מיליון


להאזנה לתוכן:

שבעה תושבי אשדוד הגישו הבוקר בקשה לתביעה ייצוגית נגד עיריית אשדוד, נבחרי ציבור ופקידים בכירים בעירייה, בגין נזקים שנגרמו להם, לכאורה, כתוצאה מהעבודות על פרויקט הגל הירוק. את התביעה הגישו בשם התושבים משרד עורכי הדין דניאל כהן ושות' מאשדוד

לבית המשפט המחוזי בבאר שבע הוגשה הבוקר תביעה של שבעה תושבי העיר, שמבקשים לפצותם בגין נזקיהם לכאורה, עקב העבודות על פרויקט הגל הירוק באשדוד. תביעה הוגשה באמצעות משרד עורכי הדין דניאל כהן ושות', שביקש להכיר בתביעה כייצוגית והנפגעים מהתוכנית הם כל תושבי אשדוד הבגירים, כ-140 אלף איש.

הנתבעים בכתב התביעה הם עיריית אשדוד, ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי, מהנדס העיר לשעבר שלמה נער, אייל דוידוביץ – חבר בועדת ההיגוי של הפרויקט, אילן בן עדי מנכ"ל העירייה, בוריס גיטרמן – ממ"ק ראש העיר ויו"ר ועדת בניין ערים ומשרד התחבורה.

"ביום חורפי אחד לפני כ-30 ימים באו המשיבים (הנתבעים – ע.א.) באמצעות כוח השררה של הנתבעת 1 (עיריית אשדוד – ע.א.) ובמימון של הנתבעת, הקהילו על רחובותיה עשרות רבות של קבלנים, פועלים וכלים הנדסיים והרסו ללא התראה את עורקי התעבורה בעיר אשדוד וחיי תושביה. כך ברגע, ללא כל התראה בהחלטה בלתי סבירה ו/או בלתי מידתית ו/או בניגוד לכל דין באבחה אחת, הרסו את רחובותיה של העיר ו"ערבלו" את חייהם של תושביה וממילא חסמו וחוסמים את עורקיה של העיר לשנים רבות", נכתב בכתב התביעה.

עוד נכתב בכתב התביעה כי "עסקינן בתובענה שעניינה חריגה קיצונית מסמכות החלטות בלתי סבירות, הסתרה העולה כדי הפרת אמונים ו/או הטעייה וגם/או  הצגת מצגי שווא העולים כדי זיוף, פגיעה בזכויות יסוד של אזרחי המדינה הבאים בשעריה של העיר אשדוד בכלל ותושבי אשדוד בפרט ובכלל זה פגיעה בחופש התנועה, חופש העיסוק, בזכויות קנייניות".

התובעים מאשימים גם את משרד התחבורה, שלדבריהם אפשרו לעיריית אשדוד והנתבעים האחרים, לא לנהוג בשקיפות. "הנתבעת היא הגורם העיקרי הממן את יישום התוכנית המודל הניסויית רחבת היקף והפוגענית שמיושמת על ידי המחריבים והנתבעת 1 בשטחה של העיר כעיר ניסויי, עיר מודל שתושביה הפכו לבני ערובה ומשתתפים בעל כורחם בניסוי ללא כל תמורה או פיצוי", נכתב בתביעה.

התובעים מבקשים מבית המשפט לאפשר להם לנהל את התביעה כייצוגית, להורות על דרך שיש לפצות את הציבור, השבת סכומים לטובת חברי הקבוצה של ארנונה וקנסות חניה או כל פיצוי אחר.

סכום התביעה המוערך על ידי התובעים עומד על כ-350 מיליון ₪.

"התביעה מוגשת בבית המשפט המחוזי באר שבע בגין תכנית פוגענית מהותית שפגעה בכולם: היא שינתה את אופיה התעבורתי של העיר והייתה צריכה לעבור הליכי תכנון ובניה מסודרים וגלויים לידיעת הציבור שיוכל להביע את עמדתו כנפגע פוטנציאלי, אך לא כך היה", אומר עורך דינם של התובעים, דניאל כהן.

"הרשות הציבורית חייבת לתת לתושב את הזכות הזאת, להיערך בהתאם ולהיות קשובים, הליך ההתנגדויות לא התבצע, נחתו עלינו יום אחד סגרו וחרשו כבישים, עורקי תחבורה נחסמו ונסגרו. בעלי עסקים ניזוקו, כמו נהג מונית ומתווך שנמנים על התובעים. יתכן שמישהו חרג מסמכותו והצניח את התכנית הפוגענית הזאת", הוסיף עו"ד כהן.

לדבריו, "התושבים מוצאים עצמם תקועים שעות ארוכות בפקקים - מי ישלם להם על הזמן, על שעות העבודה, על הוצאות הנסיעה? הרי צריך לתת ולו פיצוי מינימלי, הפחתה או החזר של ארנונה. אנחנו כמו רפובליקת בננות? זוהי פגיעה מאסיבית בתושבים והתנהלות בלתי מידתית.

ומה עם בעלי מוגבלויות שמצאו את עצמם תקועים באמצע הרחוב? ואני מזכיר שמדובר בתכנית שתיקח 1,091 יום על פי 'הקול הקורא'".

חברת מועצת העיר הלן גלבר, מי שהעלתה לראשונה את הפיצוי לבעלי עסקים והתושבים, אמרה בעקבות הגשת התביעה: "תביעה ייצוגית של תושבי אשדוד ובעלי עסקים לא הגיעה יש מאין... נהפוך הוא! עשרות אלפי תושבים נפגעים ומאות עסקים נפגעים בכיסם ובכעסם. נתקעים בפקקים, מאחרים לעבודה, מבנים ניזוקים ומה לא?! הפרויקט הגיח לעולם בחטא, חטא גדול שעוד ידובר ויסופר. התושבים אומרים את דברם ובצדק! כמה אפשר עוד לסבול ובשביל מה בדיוק?! ימים יגידו".

האם יש לפצות את בעלי העסקים והתושבים על הנזקים שנגרמו?

בעיריית תל אביב, בה מתבצעות עבודות נרחבות להקמת הרכבת הקלה, סירבו לבקשת בעלי עסקים בתוואי הרכבת, לפיצוי בארנונה בגין נזקיהם. הסמכות להעניק הנחות בארנונה או פטור מארנונה מצויה בידי משרד הפנים, שם לא ממהרים לבצע תיקון בחוק שיאפשר לכל רשות לפצות בגין עבודות נרחבות שמתקיימות מידי פעם.

אולם בעיריית תל אביב הבינו כי לא ניתן לפגוע בעסקים, ולא להירתם לסייע להם. בחודש דצמבר 2015 הודיע רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב יפו, על הקמת קרן פיצויים לבעלי העסקים שנמצאים בתוואי הרכבת.

 "אני מודע היטב לקשיים עימם מתמודדים בעלי העסקים כתוצאה מעבודות הקמת הרכבת הקלה. על אף שמדובר בפרויקט ממשלתי-לאומי, אנחנו כעירייה לא מתעלמים ממצוקות העסקים כתוצאה מהעבודות אשר יימשכו עוד זמן רב, ועושים מאמצים רבים כדי לסייע להם לצלוח את התקופה הזו. אנו מקדמים הקמת קרן ונקצה לטובת העניין 5 מיליון שקל. אני מקווה כי גם ממשלת ישראל והרשויות השכנות יירתמו למאמץ", אמר אז חולדאי.

 
$(function(){ScheduleRotate([[function() {setImageBanner('e4cf4923-e7a1-49b6-872a-001ecb8181b7','/dyncontent/2017/6/1/c41baeb6-e29b-4415-b67b-b3940dd9bdf5.gif',1807,'אייטם אירועים 525-60',525,78,true,18157,'Image','');},15],[function() {setImageBanner('e4cf4923-e7a1-49b6-872a-001ecb8181b7','/dyncontent/2017/6/5/ddc064ee-648d-4ba4-ad6e-72da51a98ff7.jpg',1808,'אייטם לוח אשדוד נט 525*60',525,78,true,18157,'Image','');},15]]);})
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה