"דרך כלה – מתנות נדוניה, אירוסין וחתונה"- תערוכה חדשה

$(function(){})
להאזנה לתוכן:

התערוכה החדשה אותה אוצרת יעל ויזל מתמקדת במתנות שהוענקו לכלות העומדות לבוא בברית הנישואין. בתערוכה מוצגים תכשיטים, כלי קוסמטיקה, מצעים ופריטים מיוחדים שניתנו לכלות בדורות קודמים ובקרב קהילות מגוונות וכן משלבות עבודות עכשוויות שעוצבו בהשראת המוצגים המסורתיים

"דרך כלה- מתנות נדוניה, אירוסין וחתונה", תפתח ב24 באפריל במוזאון לתרבות הפלשתים באשדוד. התערוכה מתמקדת בזווית הנשית של שמחת החתונה - במתנות שהוענקו לכלות היהודיות העומדות לבוא בברית הנישואין, אשר הוענקו להן בטקסים המסורתיים כגון מנהג קבלת הנדוניה ע"י הוריהן, טקס האירוסין וכן ביום הקידושין.

בתערוכה מוצגים תכשיטים, כלי קוסמטיקה, מצעים ופריטים מיוחדים שניתנו לכלות בדורות קודמים ובקרב קהילות מגוונות וכן משולבות עבודות עכשוויות שעוצבו בהשראת המוצגים המסורתיים. הפריטים המוצגים בתערוכה נמצאו והושאלו ממוזיאון חצר הישוב הישן  ע"ש יצחק קפלן בירושלים, ממשפחות שהגיעו ארצה מתפוצות שונות ושבעזרתן מוארים הדומה והשונה במנהגי הקהילות, וכן מהאוסף הפרטי של האספן מר ויליאם גרוס. 

במרבית קהילות ישראל במאות הקודמות, גיל נישואי הכלה  היה צעיר מאוד.  מרגע הולדת בת במשפחה היהודית, החלה הכנת  הנדוניה לילדה שתגדל ותהפוך לכלה ברבות הימים. ה"נדוניה"  היא תשלום הניתן על ידי משפחת הכלה לחתן או לשני בני הזוג, בכסף או  ברכוש, ולעיתים היא נחשבה לחלקה של הבת בירושת הוריה, שנמסרה לה בעת חתונתה. ביהדות היה ניתן לממש את תקופת האירוסין באמצעים שונים (כסף או חפץ שווה כסף). זמן מה לאחר טקס האירוסין נהוג היה לערוך סעודת "סבלונות",  סעודה עשירה ומכובדת בבית הכלה, שבמהלכה היה החתן מעניק לכלה מתנות. בדרך כלל היו אלה כלים יקרים,

סידורי תפילה בכריכה מפוארת, קופסאות כסף מעוטרות, פמוטים לשבת, תכשיטים, תמרוקים ובשמים.

בקהילות בהן עורכים את טקס ה"חינה" לפני החתונה מוענקות מתנות יקרות ערך ושימושיות לכלה.

בין הפריטים המוצגים בתערוכה: "עגילי  זהב" לכלה ( תוניסיה 1900 בקירוב), בצפון אפריקה היה נהוג להעניק תכשיטי זהב כחלק מהרכוש והמתנות הניתנות לכלה.  התכשיטים היו מעוצבים בשילוב אלמנטים מעולם הקמעות שיועדו להגן של הכלה ביום חתונתה. שני עגילים אלו נתלו משני צדי בד המטפחת שעטף את ראשה של הכלה, כאשר משולבים בהם דגים וחמסות וזאת כדי להרחיק את העין הרעה מפני הכלה ולגרש רוחות רעות.

מטפחת ראש, (טוניס 1925), המטפחת הייתה נפוצה בטקסי נישואין בטוניס, היא עדויה לוחות מתכתיים עגולים עם עיטורי דגים וחמסות להגנת הכלה והרחקת העין הרעה ביום חתונתה.

מגהץ פחמים  שניתן כמתנת נישואין להוריה של תושבת אשדוד, לילי כנפי, ב-1934, משכנם שהיה חייט במקצועו. אולם, בכל פעם שרצה לגהץ בגד שתפר, היה החייט מתדפק על דלתם של הזוג הצעיר ומבקש להשתמש בו.

קופסת תכשיטים מעץ (גיאורגיה מהמאה ה-20) הציור על גבי הקופסא צויר על ידי הצייר טוטיקשוילי ומתאר את המלכה תמר, שהייתה מלכת גיאורגיה המאוחדת בימה"ב ונחשבה למלכה מוצלחת ומיטיבה. האיש הכורע ברך לפניה הוא המשורר הלאומי הנודע שותא רוסתוילי.

את הזווית העכשווית בתערוכה מייצגים מעצבת הנעליים אורן וקסלר  אשר עיצבה ערכת נעליים לחתונה; קבוצת צורפות אשר הכינה אביזרים עכשוויים לכלה בהשראת המוצגים בתערוכה, בהנחיית מעצבת התכשיטים שרה שחק; חופה עכשווית לחתונה יהודית תחת הכותרת "שניים המרכיבים את השלם"  אותה הכינה מעצבת המוצר ברוריה אבידן ושמלת כלה שעוצבה ע"י המעצבת יעל גייזלר בהשראת מתנות אירוסין שניתנו לסבתה. יעל גייזלר יצרה את השמלה בפרויקט מיוחד עבור התערוכה "בואי כלה" שהופקה והוצגה בבית התפוצות בתל-אביב בשיתוף עם מכללת שנקר.

 

בנוסף תפעל בתערוכה פינת "הצעת הנישואין שלי" –בה יתאפשר למבקרים לכתוב ולשתף בחוויית החתונה שלהם. 

בחול המועד פסח הכניסה חופשית למוזאון בחסות בנק הפועלים

שעות פעילות המוזאון בחול המועד פסח

א, ב, ג, ד, : 9:00-21:00

יום חמישי, ערב החג, 10:30-13:30

יום שישי, חג, המוזאון סגור

עלות כניסה: תושב אשדוד 25 ₪ | תושב חוץ 30 ₪. מחירים מיוחדים לילדים, סטודנטים, גמלאים.

שעות הפעילות לאחר החג:

ימים א, ג, ד, ה – 9:00-16:00

יום ב – 9:00-20:00

יום שישי ושבת 10:30-13:30

$(function(){setImageBanner('e4dba56a-8afb-4e24-9430-c2c8c69381ea','/dyncontent/2023/2/12/e960374e-11ea-41ca-b46e-f63254187ad1.jpg',15395,'עירייה אייטם כתבה ',525,78,false,20405,'Image','');})
 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה