תמונה ראשית

הסופרת ורדה גנזך פותחת עונה של הסלון הספרותי באשדוד במיוחד ביום האישה

$(function(){})
להאזנה לתוכן:

"אני מאוד נרגשת לקראת פתיחת השנה השלישית של הסלון הספרותי של אשדוד", אומרת הסופרת ורדה גנזך - היוזמת, העורכת, המנחה והמראיינת של הסלון. "אני חשה שליחות לעשות את זה, גם בגלל אהבת הספרות עצמה וגם בשל ההזדמנות להציג סופרים אשדודים נהדרים בפני הקהל המקומי".

הסופרת גנזך

ערב הפתיחה של הסלון הספרותי 2018, שיתקיים כבכל שנה בסניף ויצ"ו באשדוד, יוקדש לרגל יום האישה הבינלאומי לנשים בלבד. בחלקו הראשון של הערב גנזך תארח את לילי כנפי, אתי אטיאס, רבקה לושי ונורית טופז, נשים אשדודיות המוכרות לאו דווקא בתחום הכתיבה, שיציגו גם טקסטים שלהן שנכתבו בתקופות שונות בחייהן וגם קטעים ספרותיים שהן מתחברות אליהם. בחלק השני של הערב תתארח בסלון המשוררת מיכל דורון. את הערב תלווה בשירה קרן בן נעים.

"למרות שאני עושה את זה בהתנדבות, מבחינתי אני נותנת את הנשמה לכל ערב כזה", מצהירה גנזך. "אני תמיד מקפידה לקרוא כל מה שיש לקרוא של המשוררים או הסופרים שאני מארחת. אני זוכרת שפעם התארחתי בתוכנית של דליק ווליניץ ברדיו, והוא הודה בפניי שהוא לא ממש קרא את ספריי לפני הריאיון איתי. שאלתי אותו במלוא הרצינות כיצד הוא יכול לבצע ריאיון רציני, והוא הודה שהוא פשוט ממציא את השאלות תוך כדי הריאיון".

אצל גנזך, כאמור, זה לא יקרה: "אני זוכרת ערב אחד בשנה שעברה בסלון הספרותי, אחרי שהאירוע הסתיים, כשאשתו של המרואיין שלי, סופר בהחלט מוכר, ניגשה אליי בהתרגשות ואמרה לי שהיה נפלא וכי למרות שהיא נשואה כבר שנים רבות היא גילתה המון דברים חדשים שלא ידעה על בעלה".       

בובה של עיסוק

אין ספק שהיה מעניין לשמוע את ורדה גנזך המנחה מראיינת ורדה גנזך הסופרת, אבל בינתיים נצטרך להסתפק בשיחה שלה עם המדור הזה. הסופרת האשדודית, דור שביעי בארץ, ילידת חיפה שגדלה בשדה ורבורג, שימשה בעבר מורה להוראת התיאטרון בבית הספר גאולים, ועסקה גם בהדרכה פדגוגית לגננות ברחבי הדרום. גנזך הוציאה לאור עד עתה שמונה ספרי ילדים ושני ספרים למבוגרים, וסיפוריה מופיעים במספר אנתולוגיות ספרותיות. 

"הכתיבה למבוגרים חשובה לי ואני עובדת בימים אלה על רומן חדש, שלא אגלה עליו כמובן דבר", אומרת גנזך, "אבל אני מרגישה שליחות עם הכתיבה לילדים ואני מוכנה לתת מעצמי בהזדמנויות שונות כי אני חשה שהדור הזה מאבד את השפה. הרגשתי את זה כבר עם הבנים שלי, שעכשיו הם אנשים בוגרים, וזה רק הולך ומידרדר. אחד הדברים שאני הכי גאה בהם בעשייה שלי באשדוד הוא מרכז מילו"א - מרכז לספרות ואומנות להורים ולילדים שניהלתי בעבר. זה היה מרכז עלייה לרגל של ילדי גן בבוקר וילדים עם הוריהם אחר הצהריים. לצערי הוא לא קיים כבר, כי כאמור הקריאה אינה כבר נחלת הכלל כפי שהיה בעבר".

אבל את לא מתייאשת.

"ממש לא. גם אחרי שפרשתי מעבודתי כמורה להוראת התיאטרון אני שמחה להגיע לכל מקום ולהתנדב במקומות שונים, כמו עם פנסיונרים שחונכים ילדים ממוצא אתיופי למשל. בעבר התנדבתי במעון לנשים מוכות, במשך תקופה ארוכה התנדבתי במועדון אנוש ועוד - מעשים שאין צורך להתפאר בהם אלא רק לעשותם".

הבנתי שחלק מהעשייה שלך מתבטאת בהמחזת הסיפורים שלך עם בובות.

"התחלתי עם בובות עוד לפני שהתחלתי לכתוב. בגן הפרטי של אמא שלי בחיפה היא נהגה לעשות באופן קבוע תיאטרון בובות, ושם למדתי כיצד להפעיל אותן וגם כיצד לדבר מהבטן. את רוב בובות התיאטרון להצגות שלי אני עשיתי ועושה לבד. יש לי כ־300 בובות ויותר. זו אומנות בפני עצמה: עיצוב בובה, החל מהראש - שזה פיסול ממש, עבור בביגוד וכלה בהתאמתה לתפקיד שמייעדים לה בהצגה".

כמו שבאת הלכת

אחד משני הרומנים שכתבה למבוגרים, "מעפר באת ואל עפר תשוב", תורגם לאחרונה ויצא גם באנגלית. בעבור גנזך מדובר בעוד נקודת ציון בדרכה אל לב הקוראים: "אני חייבת לספר לך שהשבוע פגשתי זוג דתי כאן באשדוד שגילו לי שהם רבים כל ערב על הספר שלי לפני השינה. הצעתי להם לתת להם ספר אחד במתנה, ממש לא רוצה שמישהו יריב עם אשתו בגללי".

עלילת הרומן "מעפר באת ואל עפר תשוב" מתרחשת בין ישראל לאיטליה, וסיפורה של גיבורת הרומן מזכיר מאוד את סיפורה האישי של גנזך עצמה. גיבורת הספר היא גרושה המגדלת לבדה את שני ילדיה וחולמת לבקר באיטליה. אלא שהמחויבות לילדים והעבודה סביב השעון כמורה וגם כבובנאית קודמים לכל. בשנת השבתון שלה מגיעה הגיבורה סוף סוף לביקור באיטליה, ומרגע זה נושאים אותה חייה למחוזות שהופיעו כמעט בבירור שנים קודם בחלומותיה. הרומן משלב בתוכו אהבה בגיל מאוחר, התמודדות עם הפחד מהמוות ותובנות רבות על החיים ומשמעותם.

"אני מרצה על הספר למבוגרים", מספרת גנזך, "על המשמעויות הרוחניות החבויות בו. יש לי גם הרצאות נוספות, אחת מהן עם רב החובל האשדודי הוותיק עודד גול־ורדי, שהוא סופר בעצמו". 

אבל כאמור לא רק על עצמה לספר היא יודעת. ביום רביעי הבא תגיע גנזך כבר בשעות הבוקר לוויצ"ו אשדוד ברחוב יאיר ותסדר את הסלון שלה כמו שהיא אוהבת. "אני תמיד מוצאת משהו מיוחד לעשות בכל ערב כזה", אומרת גנזך. "כשאירחתי את הסופר אשר כנפו לרגל צאת ספרו 'תה עם נענע' קישטתי את כל הסלון בעלי נענע. איזה ריח נפלא היה שם".

ומה תעשי לרגל יום האישה?

"את זה כבר אשאיר כהפתעה". 

"הסלון הספרותי של אשדוד", יום רביעי, 14.3 בשעה 19:00, סניף ויצ"ו, רח' יאיר 6, אשדוד.

$(function(){setImageBanner('196d0730-3b7f-4bfd-902c-d841428b2846','/dyncontent/2023/2/12/e960374e-11ea-41ca-b46e-f63254187ad1.jpg',15395,'עירייה אייטם כתבה ',525,78,false,20405,'Image','');})
 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה