חיים טולדנו: אופ"ק זוכה מחדש במשקיעים כשהקיצוצים מושכים הימורי-שיא בנפט
01.03.17 / 10:52
ארגון אופ"ק לא לקח מעולם ברצינות כזו אפשרות לקיצוץ בהיצע הנפט. האופטימיזם של המשקיעים לגבי עלייה שוברת-שיא במחירי הנפט במערב טקסס פרץ כל גבול כאשר ארגון המדינות מייצאות הנפט עמד בהתחייבותו להפחית את הייצור.
סוכנות האנרגיה הבין-לאומית קבעה שקבוצה זו השיגה שיא של 90% בציות הראשוני בהסכם תפוקה. ה-U.S. benchmark נסחר בין $50.71 ל-$54.34 מאז ה-10 בינואר כאשר הכוחות המאזנים זה את זה – הקיצוצים של אופ"ק ובועת פצלי-השמן האמריקנית – שמרו על תנודתיות מזערית, מציג חיים טולדנו.
"הקיצוצים של אופ"ק עד כה גדולים במקצת מהצפוי ואין סימן לכך שהם יסגו מעמדתם", אומר חיים טולדנו. "דבר זה מזין את הציפיות לכך שפנינו מועדות לשוק מאוזן".
ערב הסעודית הפחיתה את התפוקה בינואר בשיעור רב אף מזה שהתחייבה אליו, הן לפי ה-IEA והן לפי מה שהממלכה מסרה לאופ"ק. אחת-עשרה מדינות שאינן חברות באופ"ק שהצטרפו להסכם ובכללן רוסיה ביצעו כמחצית מהקיצוצים שהתחייבו אליהם, כך הוצג בדו"ח החודשי של ה-IEA ב-10 בפברואר.
ה-IEA הגדיל זה החודש השלישי את תחזיותיו משנת 2016 לגידול בביקוש לנפט והעלה את ציפייתו משנת 2017, כשהוא מנבא גידול של 1.4 מיליון חביות ליום בצריכה השנה. ה-IEA אמר שמאגרי הנפט בעולם ירדו ב-600,000 חביות ליום במחצית הראשונה של השנה אם אופ"ק יידבק בהסכם שלו.
קרנות גידור עלו את מיקום הנטו הארוך ב-WTI, או בהפרש בין ההימורים על עליית מחירים והימורים על ירידת מחירים, ב-8.6 אחוז בשבוע שהסתיים ב-14 בפברואר כפי שמראים נתוני וועדת המסחר בסחורות עתידיות בארה"ב. לאחר היסוס מסוים בשבוע הקודם, זוהי הפעם החמישית השנה שהם העלו את עמדתם המאופיינת בעליית מחירים, והפעם השלישית שהם העלו אותה לשיא חדש.
בטחון משקיעים
"מנהלי הכספים בטוחים בכך שתהיה זרימת משקיעים נוספת ומתמשכת שתשמור על עליית המחירים, ושהקיצוצים באופ"ק ימשיכו ויתחילו להקטין את המאגרים, או לחילופין שהגידול בביקוש יפחית את ההיצע במחצית השנייה של השנה", אומר טולדנו.
ה-WTI עלה ב-2 אחוזים ל-$53.20 לחבית בשבוע הדו"ח, ונסגר ב-$53.40 ב-17 בפברואר. Futures נסחרו בקו ה-$1.27 לחבית בשבוע האחרון, טווח הסחר הקטן ביותר מאז ינואר 2004. הנפט נסחר במחיר גבוה ב-0.6 אחוז ב-$53.74 לחבית נכון ל-9:30 בבוקר זמן לונדון ביום שני.
הנפט הגולמי נסחר בניו-יורק מעל ל-$50 לחבית מאז שאופ"ק ושותפיו התחילו להגביל את ההיצע ב-1 בינואר. סחורות עתידיות ברמה זו מעוררים התחדשות של קידוח פצלי השמן בארה"ב כצעד-נגד למאמצי אופ"ק. חברות קידוח הנפט האמריקניות הגדילו בשבוע שעבר את מספר האסדות שלהם בשש ל-597, המספר הגבוה ביותר מאז אוקטובר 2015 לטענת Baker Hughes Inc.
בהגברת התפוקה שלהם, יצרני הנפט האמריקניים מגדרים את סיכון המחיר שלהם לשנה זו ול-2018. עמדות המכירה בחסר של היצרנים, המגינות בפני ירידת מחירים, גדלו ל-755,874 סחורות עתידיות ואופציות, המספר הגבוה ביותר מאז אוגוסט 2007 לפי ה-CFTC.
מאגרים שוברי-שיא
מאגרי הנפט הגולמי בארה"ב עלו ל-518.1 מיליון חביות בשבוע שהסתיים ב-10 בפברואר, הרמה הגבוהה ביותר בנתונים השבועיים החל מ-1982, לפי מנהל מידע האנרגיה. הייצור ב-48 המדינות התחתונות עלה בתקופה זו ל-8.47 מיליון חביות ליום, הגבוה ביותר מאז אפריל, מצביע חיים טולדנו.
מיקום הנטו הארוך של מנהלי הכספים ב-WTI גדל ב-30,951 סחורות עתידיות ואופציות ל-391,338, הגבוה ביותר בנתונים שהצטברו מאז 2006. המכירות בעודף עלו ב-3.1 אחוז לשיא של כל הזמנים, בעוד שהמכירות בחסר נפלו ב-30 אחוזים.
בשווקי הדלק, ההימורים נטו על עליית מחירי נפט גדלו ב-1.3 אחוזים ל-49,374 חוזים כשהסחורות העתידיות התקדמו ב-4 אחוזים בשבוע המדווח. מנהלי הכספים הפחיתו את הימורי הנטו על עליית מחירים על דיזל דל גופרית ב-8.9 אחוזים ל-31,561 חוזים, הנמוך בשנה זו, כשהסחורות העתידיות טיפסו ב-1 אחוז.
"הם ממוקדים יותר במגמת אופ"ק מאשר ברמות המאגרים הנוכחיות", מסכם חיים טולדנו. "מצב המאגרים האחרון, שהביא אותנו לשיא, יפחית בוודאי חלק מההתלהבות".
אזהרה: הכותב אינו בעל רישיון ייעוץ השקעות או כל רישיון פיננסי אחר. התכנים אינם מהווים ייעוץ מקצועי או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם. כל המסתמך על המידע באתר מבלי להיוועץ באיש מקצוע עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד.