קניתם מוצר חשמלי? דרשו את פינוי המוצר הישן מביתכם, ללא תוספת מחיר

$(function(){})
להאזנה לתוכן:

לקראת החגים, רגע לפני שמתחילות הרכישות המוגברות של מוצרים חשמליים ואלקטרוניים, המשרד להגנת הסביבה מחדד את זכויות הצרכנים באשר לפינוי של מוצרי חשמל ישנים

לקראת החגים, רגע לפני שאנחנו מסתערים על חנויות מוצרי החשמל ורוכשים מקרר חדש או מכונת כביסה, המשרד להגנת הסביבה מחדד עבורנו את נוהל פינוי מוצרים חשמליים מבית הלקוח, מכוח חוק פסולת אלקטרונית.

גיא סמט, סמנכ"ל בכיר לשלטון מקומי במשרד להגנת הסביבה, מסביר: "הציבור יכול לקבל שירות סביבתי איכותי וללא עלות נוספת ועליו להכיר את זכויותיו. בהעברת הפסולת לתאגידי המיחזור המורשים חוסך הציבור זמן ומשאבים ומוביל את הפסולת לטיפול סביבתי נאות". 

קניתם מוצר חשמלי חדש? מגיע לכם פינוי של המוצר החשמלי הישן בחינם. צילום: shutterstock

מה קובע החוק? מה מגיע לי בעת שאני קונה מוצר חשמלי חדש?

החוק מטיל על המשווקים של ציוד חשמלי ואלקטרוני, המתאים גם לשימוש ביתי, לקבל מהלקוח במועד המכירה או במועד האספקה פסולת ציוד חשמלי ואלקטרוני שמקורה בציוד חשמלי ואלקטרוני דומה, והיא בכמות או במשקל הדומים למוצר הנמכר, ללא דרישת תשלום ממנו או תמורה אחרת על כך.

איך הלקוח אמור לדעת שאמורים לפנות ממנו בחינם את הציוד הישן?

על משווק המוכר ציוד חשמלי ואלקטרוני המתאים גם לשימוש ביתי, ליידע את הקונה על אפשרות הפינוי  של הציוד הישן בעת אספקת המוצר החדש ועל ההנחיות על פי נוהל זה.

האם המשווק חייב לאסוף את הציוד מכל מקום בבית?

לא. רק ממקום סביר שבו נעשה שימוש בדרך-כלל (לדוגמה, מקרר יפונה מהמטבח או מכונת כביסה מחדר הכביסה) או מהמקום בו מוצב המוצר החדש.

מה על הלקוח לעשות טרם הגעת המשווק לפנות את המוצרים?

הציוד הישן חייב להיות מנותק טרם פינויו מחשמל, גז, מים, רהיט או כל חיבור קבוע או ארעי לתשתיות או לחפצים. כמו כן, על הלקוח לפנות את המעברים והפתחים של הכניסה לבניין ולחצר הבניין כך שהמשווק יוכל לפנות את הציוד ללא צורך בפירוק נוסף, בהפרדה או בניתוק של חלקים ממנו או מתשתית המבנה. על הלקוח לפנות את כל הפסולת מתוך הציוד הישן (כולל מים, קרח, מזון, כביסה או כל פריט אחר שאינו חלק בציוד הישן). יש לראות שהציוד הישן שלם – כלומר לא פורקו ממנו חלקים כמו מנוע או דלת. לא יפונו חלקי מוצר ניתקים או מחוברים שאינם נמצאים בציוד הישן במועד הפינוי ואינם חלק ממוצר חדש דומה.

הלקוח לא היה מוכן בזמן. כמה זמן לכל היותר יהיה מחויב המשווק להמתין עד שהלקוח יפרק את הציוד?

המשווק לא יידרש להמתין מעבר למספר דקות ספורות (לא יותר מ-10 דקות) לצורך ביצוע פעולות הכנת הציוד הישן לפינוי על ידי הלקוח.

בוצעה רכישת מוצרים חשמליים באינטרנט. זה חל גם על רכישה כזו?

גם במכירה המתבצעת באופן מקוון המשווק יפנה את הציוד הישן בהתאם לנוהל זה, באופן שבו סיפק ללקוח את המוצר החדש או בדרך יעילה אחרת.

כל פינוי ציוד יהיה בחינם? או שיש פינוי בתשלום?

ככלל, המשווק יפנה ציוד ישן ללא דרישת תשלום או תמורה אחרת מהלקוח. במקרים הבאים הנחשבים לפינוי חריג ובאישור הלקוח מראש, רשאי המשווק לדרוש מהלקוח תשלום או תמורה אחרת אשר יקבע ויוסכם במעמד מכירת הציוד: כאשר הציוד הישן נמצא בקומה שלישית ומעלה בבניין שבו אין מעלית או כאשר לא ניתן להשתמש במעלית לשם הורדת הציוד הישן, כאשר הובלת המוצר החדש מתבצעת באמצעות מנוף – המשווק רשאי לגבות תשלום נוסף לצורך פינוי הציוד הישן ע"י אותוהמנוף; וכאשר יש צורך בפירוק חלק מהציוד הישן.

המשווק לא הודיע ללקוח מראש שמגיע לו פינוי בחינם וגם לא הסכים לקחת ממנו את הציוד. מה לעשות?

במקרה של חריגה מנוהל זה ניתן לפנות אל גוף היישום המוכר הקשור עם המשווק או אל פניות ציבור של המשרד להגנת הסביבה בדוא"ל: [email protected].

$(function(){setImageBanner('a6a2a7e2-27ed-419f-ba6c-fc29613e08f2','/dyncontent/2023/2/12/e960374e-11ea-41ca-b46e-f63254187ad1.jpg',15395,'עירייה אייטם כתבה ',525,78,false,21781,'Image','');})
 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה