רוצה לקנות אוויר? כמה גז יש בתרסיסי הגנה מהשמש

$(function(){})
להאזנה לתוכן:

תרסיס המכיל תחליב להגנה מפני קרינה מזיקה הפך למוצר פופולרי בזכות נוחות השימוש ופיזור אחיד של החומר. רק שבמוצרים האלה מסתתר גז דליק מאוד, שדומה לגז בישול. באיזה תכשיר מצאנו את כמות הגז הגדולה ביותר?

הכתבה פורסמה לראשונה ב ynet. כתבה: מירב קריסטל

כשאתם מגנים על עצמכם ועל ילדיכם מפני השמש בעיצומו של חודש אוגוסט, יתכן שאתם גם חושפים אותם לגזים פרופאן ובוטאן, שהם גזים דליקים מאוד שנעשה בהם שימוש באחד הפורמטים הפופולריים כיום לתכשירי הגנה מפני השמש: תרסיס (ספריי). הגזים האלה הם גם הרכיבים העיקריים בתערובת המכונה גז בישול.

חברת ד"ר פישר יצאה בראשית הקיץ בקמפיין שמפאר את העובדה שהתרסיסים שלה נטולי גז. אז החלטנו לבדוק: האם באמת אין גז בתרסיסים של החברה? וגם: מהי תכולת הגז בתרסיסים של המתחרים? כמה חומר שמגן מפני הקרניים המזיקות של השמש יש במכל שאתם קונים, וכמה ממנו זה "אוויר"?

המוצרים שנבדקו. צילום: מירב קריסטל

כמה חומר מגן יש במכל וכמה ממנו סתם "אוויר"?

בשוק התרסיסים המציעים הגנה מפני קרינה מזיקה, פועלים שלושה מותגים מרכזיים: ד"ר פישר, סקין גארד של קרליין ולייף של סופר-פארם. המותגים סקין גארד ולייף, מיוצרים באותו מקום על-ידי אותה חברה - אמיליה, שמייצרת גם מותג נוסף שנמכר ברשתות השיווק ובחנויות פרטיות. כלומר, בסופו של דבר פועלים בשוק תרסיסי ההגנה רק שני שחקנים גדולים שמחזיקים בעיקר נתח השוק על מדפי הסופרמרקטים, רשתות הפארם והחנויות הפרטיות.

שלחנו מספר תרסיסים למעבדה, ומהבדיקה עולה שלמרות שבחברת ד"ר פישר מצהירים שאין גז במכלים של המותג אולטרסול, לפי תוצאות הבדיקה הם מכילים כמות קטנה של גז. עם זאת, מדובר בכמות הקטנה ביותר מבין המתחרים, טווח של 1.1 ל-1.3 גרם, לעומת 205-176 גרם חומר הגנה במכלים שנבדקו. בחברה מסרו ל-ynet שמה שנמצא במוצרים זה לא גז, אלא רק אוויר דחוס שמשמש כגורם שנותן "דחיפה" לחומר בעת השימוש. אין במוצרים בוטאן ופרופאן לפי החברה.

את כמות הגז הגדולה ביותר מצאנו בספריי תחליב ילדים סקין גארד של קרליין: 28 גרם גז לעומת 142.34 גרם חומר הגנה. כלומר כ-16% מתכולת המכל היא גז ורק 84% חומר הגנה.

בתחליבים של לייף לילדים (לייף סאן), מצאנו מעט פחות גז, אבל עדיין הרבה: 20.3-20 גרם גז לעומת כ-141-143 גרם חומר הגנה. בספריי שקוף של לייף מצאנו את הכמות הקטנה ביותר של גז למעט התרסיסים של ד"ר פישר: 7.9 גרם לעומת 130.16 גרם חומר הגנה.

המוצרים שנבדקו

אותו נפח - משקל חומר שונה

עוד ממצא הוא שלמרות שכל התרסיסים מכילים במוצהר נפח של 200 מ"ל, ניתן לראות שבכל אחד מהם, יש משקל שונה של חומר בגרמים. נראה שהחיסרון בתכשירים האלה הוא שבעצם חלק לא מבוטל מהמוצר הוא גז ולא תכשיר הגנה, ולא מן הנמנע שהשימוש בהם קצר תוקף יותר (אם כי הסיבה לכך עשויה להיות פיזור שונה של חלקיקים, מוצר "כבד" או סמיך יותר, לעומת מוצר קליל יותר ולא בהכרח ניתן לומר שמוצר שמשקלו נמוך יותר הוא מוצר שמתכלה מהר יותר).

עוד חיסרון הוא סימני השאלה לגבי עד כמה תערובת הגזים הזאת מגיעה לריאות שלנו ומה המשמעות של זה. כמו כן, כאמור, מדובר בגזים דליקים מאוד, שלא מטיבים עם הסביבה (אם כי כאלה שלא פוגעים בשכבת האוזון).

למרות שלעיתים, בשימוש במוצרים האלה, אפשר ממש להריח את ריח הגז בהתזה, בשוק טוענים שיש בתכשירים האלה ריכוז נמוך של גז, בטח ביחס לדאודורנטים, המעניק לתכשיר תכונות כפיזור מהיר וייבוש מהיר, הקטנת תחושת הדביקות ואפקט מקרר ומרענן - בזכות הגז - לכן צרכנים רבים מעדיפים את השימוש בהם על פני קרם הגנה. כמובן שכל החברות טוענות שהמוצרים מגנים מהשמש והגז לא מפריע לתכשיר לעמוד בהבטחות ההגנה שלו.

ומה לגבי המחירים? מוצרי ד"ר פישר וקרליין היו בממוצע היקרים ביותר, בתקופת הבדיקה. מוצרי לייף היו הזולים ביותר. על כל המותגים היו מבצעים וההמלצה היא לעולם לא לקנות תרסיס ביותר מ-50 שקל. המחיר הכי משתלם היה פחות מ-30 שקל, לתרסיס שמכיל גז.

מוצרי לייף הם הזולים ביותר

תגובות: ההגנה מפני השמש - זהה

מלייף נמסר בתגובה: "מכשירי לייף SUN מעניקים הגנה רחבה מקרני UVA-UVB והיו הראשונים לאמץ את תקן ה-UVA באלאנס וכן הגנת IR. כל מוצרי לייף SUN מאושרים על ידי משרד הבריאות והמותג מציע אלטרנטיבה איכותית ומשתלמת ומתחייב להיות זול בכ-20% מהמותגים האחרים".

לדברי ניר אברהם, מנהל הפיתוח של חברת אמיליה, המייצרת את סדרת לייף סאן: "אין יתרון לתכשירים עם כמות גז נמוכה יותר מבחינת יעילות ההגנה על העור. בכל התזה של תרסיס לייף סאן יש כמות מספקת של חומר פעיל המעניקה את ההגנה בהתאם לרמת ה-SPF הרשומה על התכשיר, כפי שנבדק במעבדות לחקר העור ובהתאם לתקנים המחמירים ביותר. ככלל, תכשירי ההגנה מהשמש בצורת ספריי נותנים מענה לאנשים שאינם אוהבים למרוח קרמים וזהו סוג התכשיר המוביל בתחום ההגנה מפני השמש. התכשירים מורכבים ממסנני קרינה וכן מריכוז נמוך של גז, המעניק לתכשיר תכונות חשובות של פיזור מהיר על העור, התייבשות מהירה, הקטנת תחושת הדביקות, ואפקט קירור, ולכן אנשים רבים מעדיפים את השימוש בהם על פני התחליבים".

מקרליין נמסר בתגובה כי: "שיטת מילוי התרסיסים שונה במותגים השונים. עם זאת ההתחייבות הצרכנית היא למידת ההגנה על העור (SPF) ובמדד הזה הבדיקות מראות כי ההגנה היא זהה. מחקרים בישראל ובחו"ל מלמדים שלמוצרים הממולאים בגז יתרונות כמו תחושת רעננות, יישום המוצר נוח יותר (בעיקר לגברים), היעדר תחושת דביקות, כיסוי אחיד בשכבה דקה ועוד. קרליין מחויבת להעניק לציבור מוצרים באיכות הגבוהה ביותר וכך גם במקרה הזה".

מד"ר פישר נמסר בתגובה: "טכנולוגיית פיור ספריי הייחודית של תרסיסי אולטרסול פועלת באמצעות אוויר דחוס בלבד ללא צורך בגז מתלקח מסוג פרופאן בוטאן (גז בישול) הנפוץ בתרסיסים מתחרים. ספריי ההגנה משמש נתון בתוך שקית ייחודית, אטומה לחלוטין כאשר בינה לבין דפנות המיכל מוזרם אוויר דחוס מסונן שאינו בא במגע עם החומר שבשקית. כאשר לוחצים על המתז האוויר הדחוס לוחץ על השקית כך שהספריי מותז החוצה באופן אחיד, מדויק,חסכוני ובכל זווית (360) ואילו האוויר הדחוס נותר במיכל. טכנולוגיה חסכונית זו מעניקה לצרכן עשרות אחוזים יותר חומר הגנה בכל מכל לעומת מוצרים מתחרים בעלי נפח זהה. התרסיסים ידידותיים יותר למשתמש ולסביבה שכן אינם מכילים גז הבא במגע עם המשתמש ופוגע באיכות הסביבה. כמות הגז שנמצאה על ידי המעבדה (1.1 עד 1.3 גרם) הינה משקל האוויר הדחוס שנותר כלוא במכל".

משרד הבריאות: הסיכון העיקרי הוא הדליקות הגבוהה של התרסיסים

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "1. בוטאן ופרופאן הינם רכיבים אשר מוגדרים על ידי מינהל המזון והתרופות (FDA) בארצות הברית כבטוחים לשימוש (generally recognized as safe). הם משמשים במגוון אירוסולים (תרסיסים) כגון: דיאודורנט, מוצרים קוסמטיים וחומרי הדברה לשימוש תוך מבני.

2. לבוטאן ופרופאן רעילות נמוכה, כלומר צפויות השפעות טוקסיות רק בריכוזי חשיפה גבוהים. אין עדות להשפעות על מערכת הרבייה או מערכת האנדוקרינית.

3. הסיכון העיקרי בשימוש בתרסיסי הגנה מהשמש הוא הדליקות הגבוה של התרסיסים. יש להימנע משימוש ליד מקור דליקה (כולל מנגל וסיגריות).

4. משרד הבריאות מדגיש את החשיבות של שימוש בתכשירים להגנת מהשמש.

  • יש לעשות שימוש במקדם הגנה בעל SPF30 לפחות וכן הגנה רחבה נגד קרינת UVA.
  • מומלץ להשתמש במסנן קרינה עם מקדם הגנה SPF30 ומעלה. התכשירים עם מקדמי ההגנה הגבוהים מ-SPF30 מומלצים לאנשים בעלי סיכון גבוה לחלות בסרטן העור.
  • יש להימנע משהייה בשמש בין השעות 10 בבוקר ל-4 בצהריים ככל האפשר.
  • יש להימנע כליל מחשיפת תינוקות עד גיל 6 חודשים לשמש".
$(function(){setImageBanner('7f6c7d91-56c9-4d31-9a69-abb6044684cc','/dyncontent/2023/2/12/e960374e-11ea-41ca-b46e-f63254187ad1.jpg',15395,'עירייה אייטם כתבה ',525,78,false,21781,'Image','');})
 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה