20.06.13 / 15:08
בית הדין לעבודה בב"ש דן לאחרונה בערעורה של תושבת אשדוד, שערערה על כך שפקיד תביעות בביטוח הלאומי הפסיק את קצבת הבטחת ההכנסה, אותה קיבלה במשך שנים, ואותה עליה כעת להשיב. בבית המשפט טען נציג הביטוח הלאומי כי הקצבה נשללה מהאישה לאחר שהתברר שבניגוד להצהרתה, היא חיה עם בן זוג ובמקביל ניהלה אתר תיירות בו השכירה חבילות נופש וחדרים לתיירים
תושבת אשדוד קיבלה גמלת הבטחת הכנסה מהביטוח הלאומי החל משנת 2008, זאת לאחר שנותרה לטענתה ללא הכנסות. מטרת החוק הינה להעניק את הגימלה למי שזקוק לה, ובכך לשמור על רמת חיים מינימלית.
בשנת 2011, לאחר חוקר של הביטוח הלאומי שהגיע לבדוק אם אכן האישה חיה בגפה ללא בן זוג, גילה בדירתה ציוד של גבר. האישה זומנה לחקירה במשרדי הביטוח הלאומי, כאשר במקביל מצא החוקר כי על שם האישה יש אתר אינטרנט, בו היא מוכרת חבילות נופש לתיירים מרוסיה וכן משכירה חדרים לאותם התיירים.
לאחר חקירתה, במהלכה סיפרה האישה על יחסיה עם בן הזוג ועל כך שהוא לן בביתה, החליט פקיד תביעות בביטוח הלאומי להפסיק את הקצבה של המבוטחת החל משנת 2008, ואת הקצבה שקיבלה לאחר שרימתה את פקידי המוסד, היא נדרשה להשיב.
אלה שהאישה לא אמרה נואש ופנתה בערעור לבית הדין לעבודה בב"ש, בו ביקשה לבטל את ההחלטה לשלול ממנה את הקצבה שקיבלה.
בבית המשפט טענה האישה כי היא כלל איננה מתגוררת עם בן זוג והוא אינו משתתף בהוצאותיה. אלה שדווקא מי שהיה בן זוגה באותה העת, בעדותו סיפר דברים שונים ממה שסיפרה האישה.
שופט בית הדין לעבודה, יוחנן כהן, כתב בפסק הדין שניתן השבוע: "אין לקבל כמהימנה את עדות התובעת. עדות התובעת רצופה סתירות, והשתכנענו כי התובעת הייתה מוכנה לומר כל דבר על מנת לשפר את סיכויי תביעתה". עוד ציין בית המשפט כי גם עדותו של בן הזוג הייתה רצופה סתירות ושינוי גרסאות, הכל במטרה לשפר את סיכויי התביעה של האישה.
בעניין העסק להשכרת חדרים ומכירת חבילות נופש, כתב השופט כהן: "במקרה מושא פסק הדין הפרה התובעת את חובתה הקבועה בחוק הבטחת הכנסה ולא דיווחה לנתבע כי יש לה הכנסות מהשכרת חדרים בביתה, ומהפעלת אתר אינטרנט לעסקי תיירות וכן ממכירת חבילות נופש שונות".
למרות שהאישה סיפרה במהלך חקירתה לחוקר הביטוח הלאומי כי היא משכירה חדרים בביתה לתיירים, בבית המשפט היא הכחישה את הדברים. בית המשפט קיבל את טענות המוסד לביטוח לאומי גם בעניין זה. "ההתנהלות של התובעת מול הנתבע (המל"ל) מאופיינת בהעלמת מידע והסתרת עובדות", כתב השופט כהן בפסק הדין.
בסופו שלך יום דוחה השופט יוחנן כהן ביחד עם נציג הציבור מר שמואל אטיאס ונציג המעבידים - מר כפיר יאיר, את ערעורה של האישה, ומשית עליה הוצאות משפט בסך 2000 ש"ח.
בסופו של פסק הדין כותב השופט כהן: "כפי שנקבע בפסיקת בתי הדין – על המקבל שלא כדין גמלה שאין הוא זכאי לה, תוך הסתמכות על מידע בלתי מעודכן ותוך הסתרת מידע – לדעת כי יבוא יום ויידרש להשיב את הגימלה כולה".
תמונה: אינטרנט