מה יקרה כשמפלס הים יעלה באשדוד במטר לפחות?

$(function(){})
להאזנה לתוכן:

מפלס הים עולה, זו עובדה שאין מתווכחים עליה, השאלה הפתוחה היא באיזה קצב? החוקרים אינם תמימי דעים יש שמזהרים שזה יהיה מהר יותר מכפי שאנו חושבים

אחת מהתופעות המטרידות ביותר את מומחי האקלים בעולם ובישראל, היא עליית מפלס פני הים ובכללם גם הים התיכון כתוצאה מההתחממות הגלובלית.

אנחנו, ילדי העיר אשדוד ומבקרים קבועים ותיקים בחוף הים, לא צריכים מחקרים כדי לספר שמי הים היום משמעותית חמים יותר מאלו שהיו לפני עשור ויותר.

בשנת 2011 הקים המשרד להגנת הסביבה מרכז ידע להיערכות לשינויי אקלים בישראל בהובלת גופים אקדמיים רבים. בדוח שפרסם המרכז שנתיים לאחר מכן, הדגישו החוקרים כי "הדבר המשמעותי ביותר הקשור לשינויי אקלים הוא שמה שהיה - הוא לא מה שיהיה, ואת מה שיהיה קשה להעריך, לצפות ולחזות".

אך מהמפה שפורסמה בדוח עב הכרס, עולה כי האזרחים המתגוררים בערי החוף יהיו חשופים בעתיד לסכנות שייגרמו כתוצאה מעליית מפלס הים התיכון.

האזורים המועדים להצפות המשמעותיות ביותר על פי הדוח, הן תל אביב, אשדוד, חיפה ונהריה.

מה יהיה?

באשדוד מספיק עלייה של מטר כדי שהים יכסה את כל מרכז המסחרי בטיילת , את המרכז המסחרי במי עמי לרבות הממוניה, תוסיפו אליו גל של 3 מטר בשילוב גאות וגם כל הוילות והבתים על קו המים נכנסות לבעיה אמיתית. 

הנזק המשמעותי....לאשדוד לא יהיה חוף ים...

במקרה של עלייה של 2 מטרים במפלס הים...כל העיר אשדוד -תהיה בסכנה מתמדת של הצפה 

מתי זה יקרה?

אז זהו שהמגמות שזוהו בשנים האחרונות, לפיהן מפלס הים התיכון עולה בממוצע בקצב של סנטימטר לשנה.
הממצאים העדכניים מלמדים על עלייה דרמטית במפלס פני הים בעשור האחרון, עלייה הגדולה בסדר גודל מקצב העלייה במאה העשרים – עלייה רב שנתית ממוצעת של כ10- מ"מ לשנה!

מרבית ההערכות הללו הניחו תרחישים וטווחי זמן מקובלים של פני הים.

התרחישים מדברים על עליית פני ים של 1 מטר לטווח השנים  2100- 2060.

אך יש שטוענים – המבול כבר כאן -

הנתונים ההולכים ומצטברים בנוגע לקצב עליית מפלס פני הים, ההאצה הדרמטית בקצב עליית מפלס פני הים בשנים האחרונות וההרס לאורך חופי ארצנו לאחר סערות החורף ..אלו מספיקים כדי להזהיר שהמבול כבר כאן.

שינוי מפלס הים ובחינת ההשלכות על מצב חופי הים התיכון של ישראל נבחנה ע"י אינג' דב ס. רוזן מהמכון לחקר ימים ואגמים. שינויים רצנטיים בגובה פני הים בחופי ישראל ובחופי הים התיכון נבחנה ע"י ד"ר מיכה קליין והגב' מיכל לייכטר מאוניברסיטת חיפה.

כל אחד מהם בדרכו מגיע למסקנה - עליית המפלס שנמדדה בחופי ישראל ובחלקים אחרים של הים התיכון בעשור האחרון גבוהה משמעותית מהתחזיות לעליית מפלס הים שהיו עד כה.

גם הנמלים החדשים יזרזו את קצב עליית המפלס

מומחים מעריכים כי בניית הנמל החדש העמוק באשדוד ובנייה של נמל עמוק מים בעזה לצד כרייה מואצת של חולות החוף, ללא מנגנון פיצוי כגון העברה מלאכותית של חול, יעצימו  עוד יותר את ההשלכות הישירות של עליית מפלס הים בעיר אשדוד.

מה הפתרון?

הדאגה מעליית מפלס הים מקדמת פרויקטים מנגלומנים כמו פרויקט הנדסי שאפתני שמקודם בחסות האו"ם לסכירת הים התיכון והים האדום.

באתר של היזמים, שזכו כאמור לחסות של המועצה הכלכלית-חברתית של האו"ם, נכתב: "הסוגיה הבוערת היום היא האיום של עליית מי הים, שמסכן את כל חופי הים התיכון, הים השחור וים סוף".

התכנית שלהם כוללת הקמה של לפחות שני סכרי ענק: אחד במצרי גיברלטר שבין ספרד למרוקו, בחיבור המערבי של הים התיכון לאוקיינוס האטלנטי, והשני, במצרי באב אל-מנדב שבין תימן לג'יבוטי, בחיבור הדרומי של הים האדום לאוקיינוס ההודי.

כבר עתה ברור שהתוכנית אינה ברת ביצוע - מבחינה מדינית ופוליטית.

על פי ד"ר מדר -"פרויקט כזה ימנע מעבר חופשי של כלי שיט צבאיים מהים התיכון והים האדום אל האוקיינוסים האטלנטי וההודי בהתאמה, דבר שיגרור התנגדות נמרצת של ישראל, ארצות הברית, רוסיה, טורקיה ומדינות נוספות.

הפתרון שישנה את פני המזרח התיכון?

בשנת -1929  פרסם המהנדס הגרמני הרמן זורגל את ספרו "הנמכת הים התיכון והשקיית הסהרה - פרויקט פנרופה".

המהנדס כתב אז על תוכנית גרנדיוזית, רבת הממדים וחוצת היבשות שתנמיך את מפלס הים התיכון על ידי הקמת סכר במצרי גיברלטר, זאת כדי לפתור את הסכסוכים בין מדינות אירופה השסועה באותן שנים.

עם התוכנית שלו (שא אפרט אותה כאן) סבר זורגל, ירד מפלס הים התיכון בתוך שנים בודדות ב-200 מטרים.

הירידה הדרמטית במפלס הים הייתה אמורה לחשוף לא פחות מ-600 קמ"ר של קרקע שיתווספו ליבשת אירופה וישמשו לצרכי תעשייה, חקלאות ומגורים.

בישראל של 2015 אולי דווקא שווה להתחיל לחשוב על תכנית דומה - כך ימצא פתרון ארוך מאוד לבעיות הדמוגרפיה, הדיור ואולי אפילו לתוכנית השלום עם הפלסטינאים...

בזמנו הציע המהנדס כי הסכר שאורכו יגיע ל-35 קילומטרים - כרוחבם של מיצרי גיברלטר - ייצר אנרגיה הידרו-אלקטרית שתספק חשמל לכל יבשת אירופה, ומעבר לכך.

הרעיון נדחה אז על ידי הציבור, בעיקר מאחר שמשמעותו הייתה נטישה של כל נמלי הים ועיירות החוף לאורך חופי הים התיכון.

ארבע שנים לאחר מכן עלה אדולף היטלר לשלטון, וניפץ באופן סופי את אשליית השלום העולמי.

אבל לפני שנתחיל לדבר על שלום כולל בישראל חייבים להתייחס ברצינות לנושא מפלס המים ולהתחיל לדבר לפחות על תוכנית מגרה. 

נזכיר רק שוב את המחקר האחרון שהתפרסם בשנת - 2013 ע"י מיטב המומחים המקומיים בנושא -  "מה שהיה - הוא לא מה שיהיה, ואת מה שיהיה קשה להעריך, לצפות ולחזות".

$(function(){setImageBanner('710ce40f-8e0f-4f55-909c-e479837fb150','/dyncontent/2023/2/12/e960374e-11ea-41ca-b46e-f63254187ad1.jpg',15395,'עירייה אייטם כתבה ',525,78,false,20610,'Image','');})
 
$(function(){setImageBanner('ba00fb1d-524e-4e2f-8186-36847e5ce47a','/dyncontent/2017/6/1/c41baeb6-e29b-4415-b67b-b3940dd9bdf5.gif',1807,'אייטם אירועים 525-60',525,78,false,19242,'Image','');})
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה