לכבוד שבועות: צריכת מוצרי חלב, זה טוב או רע?

$(function(){})
להאזנה לתוכן:

מוצרי חלב זה טוב או רע? או לחילופין, מדוע כן כדאי לצרוך מוצרי חלב. לילי נימרי, דיאטנית קלינית ביחידה לתזונה ודיאטה, המרכז הרפואי 'קפלן' ברחובות מנסה לענות

מוצרי חלב נחשבים כיום לנכס תזונתי חשוב. אחד המרכיבים החשובים ביותר שמספקים מוצרי החלב הוא סידן - מרכיב תזונתי שגוף האדם לא מסוגל לייצר ולכן חשוב לדאוג לאספקה קבועה שלו באמצעות המזון. תכולת הסידן הגבוהה המצויה במוצרי חלב נספגת ביעילות גבוהה בהשוואה למקורות סידן אחרים. בנוסף, מוצרי חלב מספקים רכיבי תזונה חיוניים לבריאותו ולתפקודו התקין של הגוף - למשל חלבון איכותי, ויטמינים מקבוצת B, ויטמין A, ויטמין D, אשלגן ומגנזיום.

ההמלצות לגבי צריכת מוצרי חלב משתנות כתלות בגיל- ככל שמתבגרים עולה כמות הסידן המומלצת ליום בהתאם ועימה גם כמות מוצרי החלב המומלצת. תקופת הילדות היא התקופה הקריטית ביותר: בתקופה זו יש להביא את העצמות לשיאן ולכן אי צריכה מספקת של סידן בגיל הילדות תעלה את הסיכון לחלות במחלות עצם בגיל מבוגר יותר.

מוצרי חלב הם המקור העיקרי והזמין ביותר לסידן ועל כן קשה מאד להגיע להמלצה היומית של סידן ללא מוצרי חלב. באשר להנחיות לגבי צריכת מוצרי חלב, לילדים בגילאי 4-8 מומלץ לצרוך 3 מנות חלב ביום כחלק מתפריט מאוזן ובריא. בנוסף, הומלץ לגילאי 9 ומעלה לצרוך לפחות 3 מנות חלב ביום לשיפור התזונה ולמניעת מחלות. 

מחקרים שפורסמו לאחרונה הוכיחו כי צריכת מוצרי חלב דלי שומן (דיאט או לייט) כחלק מתזונה מאוזנת יעילה למניעה ולטיפול בהשמנה וביתר לחץ דם. ההנחיה לילדים, לאנשים בריאים ולאנשים שלא סובלים מעודף משקל, היא  שניתן לצרוך כל מוצר חלב המכיל עד 5% שומן. לא חלה כל מניעה בצריכת מוצרים שהם מעל 5% שומן אך יש צורך להימנע מלעשות זאת בתדירות גבוהה. מנגד, לאנשים הסובלים מעודף משקל חשוב מאד להקפיד על בחירה של מוצרי חלב שהם עד 5% שומן, כדוגמת יוגורטים 1.5% עד 3% שומן, גבינות לבנות וקוטג'ים עד 5% שומן וכו'.

מצד שני, חשוב לדעת שישנם קבוצות באוכלוסיה שצריכת מוצרי חלב אינה מומלצת להם, כמו תינוקות ואנשים שאלרגיים לחלב (לחלבון החלב), או לכל מי שהומלץ לו להימנע ממוצרי חלב מסיבה רפואית מוגדרת. לעומתם, חלק מהאנשים הסובלים מרגישות ללקטוז (סוכר החלב) יכולים לצרוך מוצרי חלב מוצקים כמו גבינות צהובות ומלוחות שמכילים כמות קטנה של לקטוז וזה מבלי לסבול מתופעות לוואי. 

 

לסיכום, להכללת מוצרי החלב בתפריט היומי ישנה חשיבות גבוהה, החל משיפור איכות התזונה בכללותה ועד להפחתת הסיכון לחלות במחלות בגיל  מבוגר. 

$(function(){setImageBanner('68c83e28-2e1f-4dd9-8241-85f8a6d4f008','/dyncontent/2023/2/12/e960374e-11ea-41ca-b46e-f63254187ad1.jpg',15395,'עירייה אייטם כתבה ',525,78,false,20610,'Image','');})
 
$(function(){setImageBanner('b0360b56-baf2-4d9c-aa92-123f601595d0','/dyncontent/2017/6/1/c41baeb6-e29b-4415-b67b-b3940dd9bdf5.gif',1807,'אייטם אירועים 525-60',525,78,false,19242,'Image','');})
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה