עונש חסר תקדים למכון רישוי היימן באשדוד - "שורה של כשלים חמורים ביותר"


להאזנה לתוכן:

רשות הרישוי סוגרת את מכון הרישוי היימן באשדוד לתשע חודשים. ברשות קבעו תחילה כי המכון ייסגר לשנה, אך בעקבות עתירה לבית המשפט המחוזי, נקבע כי המכון ייסגר לתשעה חודשים. "ודומה שלא היה אח ורע למכון רישוי דוגמת המכון הנוכחי, שבאופן שיטתי, פעם אחר פעם, נתפס בקלקלתו בשורה של כשלים חמורים ביותר", כתב השופט חגי ברנר מבית המשפט המחוזי בתל אביב. עורך דינם של מכון רישוי היימן: "שוקלים לערער לעליון"

עונש כבד וחסר תקדים למכון הרישוי היימן באזור התעשיה באשדוד - בית המשפט דחה את עתירת מכון הרישוי לביטול סגירתו, וקבע כי מכון הרישוי ייסגר לתשעה חודשים בעקבות סדרת כשלים והפרות של נהלי משרד הרישוי.

בסוף חודש נובמבר 2016, כמעט שנה לאחר השימוע שנערך למכון רישוי היימן, החליטה רשות הרישוי, להתלות את כתב ההרשאה של המכון לתקופה של 12 חודשים, החל מיום 1.2.2017. עוד הוחלט כי תנאי לחידוש כתב ההרשאה בתום תקופת ההתלייה יהיה הגשת בקשה להחזרת המכון לפעילות, וקבלת אישורה של רשות הרישוי על כך שהמכון עומד בכל הדרישות להפעלת מכוני רישוי.

רשות הרישוי ציינה בהחלטת ההתלייה כי למכון נערכו מספר שימועים לאורך השנים האחרונות (לא פחות משישה על פי פסק הדין), שבכולם עלתה תמונה דומה של אי הקפדה על נוהלי רשות הרישוי, אשר מגיעה כדי ליקויים חמורים ואישור כשירות של רכבים בהם נתגלו ליקויי בטיחות קשים. בשימוע קודם שנערך למכון ביום 10.2.2014 אף הובהר למכון כי ככל שימשיך בהתנהלותו הנוכחית, הרי שבמקרה של שימוע נוסף מחמת ליקויים בפעילותו, תשקול רשות הרישוי את ביטול כתב ההרשאה שניתן למכון, לצמיתות.

רשות הרישוי ציינה בהחלטתה להתליית כתב ההרשאה, לא פחות מתשעה מקרים בהם נתגלה כי רכבים עברו מבחני רישוי מבלי שעמדו בתקנות, ובחלקם ליקויי בטיחות קשים. כך לדוגמא אישר המכון את כשירותו של רכב מסוג איסוזו בלתי אחוד סגור, למרות שהרכב הגיע לבדיקה ללא ארגז, בניגוד לנוהלי רשות הרישוי ובניגוד לרישום ברשיון הרכב, ועבר את מבחן הכשירות בהצלחה.

במקרה נוסף שמצוין, אישר המכון את כשירותו של רכב שנכשל במבחן כשירות במכון אחר בגין ליקוי במערכת הבלימה, מבלי שהוצגו בפניו אישורים על תיקון הליקוי, מבלי שנעשה רישום במכון ומבלי שדווח על כך לרשות. במצלמות המכון לא נשמר תיעוד של הארוע. 

באירוע נוסף, תושב מזרח ירושלים הגיע עם רכבו עד מכון הרישוי באשדוד על מנת לעבור את המבחן השנתי. לרכב ניתן אישור כשירות למרות שעבר שינוי מבנה, והרכב לא עבר רישוי במשך שש שנים תמימות, ובעליו מתגורר במזרח ירושלים. במצלמות המכון לא נשמר תיעוד של המקרה.

מכון רישוי היימן טען בעתירתו לבית המשפט המחוזי כי "הליך השימוע שנערך למכון היה בלתי תקין מפאת הפגמים החמורים שנפלו בו. מדובר באיחור רב במסירת הפרוטוקול, היעדר פרוטוקול שנערך בהתאם לכללים שנקבעו בפסיקה, אי הזמנת הבוחנים המעורבים באופן ישיר באירועים השונים לישיבת השימוע, איסוף מלאכותי של ארועים הקשורים למכון מהעבר הרחוק וכו'. כמו כן, בהחלטת הרשות נפלו פגמים חמורים, כגון איחור רב במסירת ההחלטה, ולכן דינה להתבטל".

המכון מוסיף וטוען כי אמצעי התיקון שהוטלו עליו הינם דרקוניים, בלתי מידתיים ומפלים בנסיבות הענין, ולכן דינם להתבטל. לטענת המכון, קיימים מכוני רישוי אחרים שביצעו הפרות בוטות ושיטתיות של כתב ההרשאה שניתן להם, ואולם, העונשים שהושתו עליהם לא התקרבו אפילו במקצת לחומרת אמצעי התיקון שננקטו נגד המכון.

השופט חגי ברנר מבית המשפט המחוזי בתל אביב, קבע בהחלטתו כי "דין העתירה להדחות". עוד מציין השופט בהחלטתו כי מכון הרישוי היימן, גם לאחר השימוע שנערך לו בחודש ינואר 2016, שב ונכשל בלא פחות משישה מקרים חדשים בהם ניתנו אישורי כשירות לרכבים עם ליקויי בטיחות. 

"לא נעלם מעיני הנזק הכלכלי הכבד שנגרם למכון בעטייה של ההתלייה והפגיעה בחופש העיסוק שלו. בהחלט יתכן כי המשך ההתלייה יגרום לפיטורי עובדיו של המכון ויוריד לטמיון את ההשקעה שבוצעה לאחרונה על ידי הנהלת המכון בתשתיות ובמתקנים, אלא שצריך לזכור כי בעוד שהאינטרס של המכון הוא אינטרס כלכלי גרידא, הרי שרשות הרישוי צריכה לשוות לנגד עיניה בראש ובראשונה את השמירה על בטיחותם ובטחונם של המשתמשים בדרכים, שעלולה להפגע קשות, כפי שנפגעה גם בעבר, מחמת מתן אישורי כשירות לרכבים שאינם בטיחותיים ואשר ראויים להורדה מיידית מהכביש. עסקינן בדיני נפשות ממש, וקיים אינטרס ציבורי ראשון במעלה שרשות הרישוי תפקח באופן מקצועי וקפדני על פעילותם של מכוני הרישוי, תוך נקיטת צעדי אכיפה בלתי מתפשרים נגד מכונים שסרחו", כתב השופט ברנר בהחלטתו.

בסופו של דבר קובע השופט ברנר כי "העתירה נדחית, בכפוף להעמדתה של תקופת ההתלייה על פרק זמן של תשעה חודשים במקום שנים עשר חודשים". מכון הרישוי ישלם לרשות הרישוי 20 אלף ש"ח הוצאות משפט.

עו"ד אילן בומבך, עורך הדין של מכון היימן, מסר בעקבות ההחלטה: "בית המשפט המחוזי הפחית את תקופת הסגירה ל-9 חודשים. אנו סבורים שיש לבטל לחלוטין את הסגירה משום שהליקויים תוקנו. המכון שוקל בשלב זה הגשת ערעור לבית המשפט העליון.

 

 
$(function(){ScheduleRotate([[function() {setImageBanner('e28769c0-8889-4689-b6fa-7b1bd0329b94','/dyncontent/2017/6/1/c41baeb6-e29b-4415-b67b-b3940dd9bdf5.gif',1807,'אייטם אירועים 525-60',525,78,true,18157,'Image','');},15],[function() {setImageBanner('e28769c0-8889-4689-b6fa-7b1bd0329b94','/dyncontent/2017/6/5/ddc064ee-648d-4ba4-ad6e-72da51a98ff7.jpg',1808,'אייטם לוח אשדוד נט 525*60',525,78,true,18157,'Image','');},15]]);})
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה