מצפצפים על חוקי העזר?
21.10.10 / 13:49
למה כל השלטים של פסטיבל הג'אז לאורך מנחם בגין ברוסית? בישראל השפה הרשמית היא עברית, אך זה לא הפריע ליוזמי פסטיבל הג'אז לתלות לכל אורך שדרות מנחם בגין, שלטי פרסום המזמינים לפסטיבל בשפה הרוסית. מעבר לעובדה שהמודעות פונות ספציפית לקהל יעד מסוים, הדבר נותן גושפנקא להמשך התבדלות עולי חבר המדינות משאר חלקי האוכלוסיה. אך אם לא די בכך, מדובר בעבירה על חוק עזר עירוני, האוסר פרסום בשפה שאינה עברית
פניות שהגיעו השבוע אל כתב "המגזין" העלו תמיהות ושאלות. הפונים לא הבינו מדוע בשדרה מרכזית באשדוד, שדרת מנחם בגין, הוצבו שלטים רבים של פסטיבל הג'אז, אך כולם בשפה הרוסית.
כותבת לנו רינה, אחת הפונות: "ככול הידוע לי, השפה הרשמית בישראל היא עברית. גם ככה יש ריחוק בין עולי רוסיה לשאר חלקי האוכלוסיה. יש להם את המועדונים שלהם, ספריה משלהם, הם משתמשים בשפה שלהם. אז למה באה עיריית אשדוד (סמל העירייה מתנוסס על השלטים – ע.א) וממשיכה לתת במה להתבדלות המגזרית. זה מקומם ומרתיח".
בבדיקה שערכנו מתברר שאכן יש אמת בטענות. לכל אורך שדרת מנחם בגין נתלו לא פחות מ-10 שלטי פרסום של פסטיבל הג'אז, כולם בשפה הרוסית.
בסיור בשדרות נוספות, מרכזיות בעיר, הופתענו לגלות שלטים בודדים בלבד בשפה העברית. כך לדוגמא: בשדרות בני ברית, השדרה המרכזית של אשדוד, מצאנו רק שלט אחד שהיה בעברית. בשדרות הרצל נסענו הלוך ושוב כדי למצוא שלטי פרסום, אך מצאנו רק שלט אחד שנמצא סמוך לצומת בו נמצאת אנדרטת הזכרון לחללי הפיגוע בנמל. האם זה רציני לשים שלט אחד מסכן באחת השדרות המרכזיות בעיר?
אך פה רק מסתבכת העלילה. עיון בחוק עזר לאשדוד (מודעות ושלטים) התשנ"ח 1997, אוסר למעשה פרסום מודעות שאינם בשפה העברית. בסעיף 11 א בחוק העזר נכתב: " לא יפרסם אדם מודעה ולא יציג שלט, אלא אם כן הוא כתוב בעברית; ואם הוא כתוב גם בשפה נוספת, הכיתוב בעברית תופס לפחות מחצית משטחו". חוק העזר בא בדיוק למנוע את ההתבדלות של המגזרים וקבע שהשלטים ייכתבו רק בעברית.
לכאורה, בחברה העירונית או שלא מכירים את חוקי העזר או לא התייעצו משפטית לפני הרמת קמפיין בשפה הרוסית, אך בהחלט יש פה טעם לפגם. טענות הפונים אלינו מתבררות כמוצדקות ואכן התחושה שהפסטיבל מיועד רק לאוכלוסיה יעודית, שיו"ר החברה העירונית לתרבות וממ"ק ראש העיר, מר בוריס גיטרמן, נמנע עליה ותלוי במצביעיה.
תגובת בוריס גיטרמן, מ"מ ראש העיר ויו"ר דירקטוריון החברה העירונית לתרבות הפנאי:
"לפסטיבל מגיעים אורחים רבים מחוץ לעיר ותושבי אשדוד, בינהם תושבים דוברי השפה הרוסית (באשדוד כ-75.000 תושבים יוצאי חבר העמים). על כן, הופקו פרסומים בשתי השפות. מבדיקה שערכתי מול מפיקי הפסטיבל בעיר יש למעלה מ-70 שלטי פרסום, מתוכם כעשרים בלבד בשפה הרוסית והיתר בשפה העברית".