המאבק על לב עובדי הנמל נמשך ועשוי להביא לשביתה


להאזנה לתוכן:

ההסתדרות הכללית בפניה לבית הדין הארצי לעבודה - "להסיר את צו המניעה המגביל את זכות השביתה בנמלים".
במקביל, ההסתדרות הלאומית הגישה בקשה לבית הדין הארצי לעבודה להוצאת צו מניעה זמני המורה להסתדרות הכללית לעצור כל פעילות ארגונית בנמל אשדוד.

מה אומרים המשפטנים?

צו המניעה כנגד שביתה אותו מבקשת ההסתדרות להסיר, הוצא בספטמבר 2013 כאמצעי להתמודד על הפגיעה הצפויה בעובדי הנמלים מהפעלת נמל המפרץ הפרטי בחיפה ונמל הדרום באשדוד.

אך בעקבות המרד שהחל בשבוע שעבר בנמל אשדוד, והסיכון לאיבוד הוועד לטובת ההסתדרות הלאומית, החריף יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, את התבטאויותיו כלפי המדינה, והכריז כי לא יחכה עוד עם הבטחת הביטחון התעסוקתי של עובדי דור ב' בנמלים. (עובדי דור א' מוגנים מתוקף הסכם מ-2005).

"גרירת הרגליים המכוונת מצד המדינה במשא-ומתן, וסירובה להבטיח את ביטחונם התעסוקתי של העובדים, לא מותירה עוד ספק בדבר נחיצות ביטולו של הצו… ההסתדרות מבקשת לבטל את צו המניעה ולהתיר לה להשתמש באמצעים הארגוניים העומדים לרשות העובדים, בכדי שניתן יהיה לסיים את ההסכם במהרה".

הלאומית מגיבה:

במקביל, ההסתדרות הלאומית הגישה בקשה לבית הדין הארצי לעבודה להוצאת צו מניעה זמני המורה להסתדרות הכללית לעצור כל פעילות ארגונית בנמל אשדוד, וזאת עד לדיון בשאלת היציגות בנמל, שנקבע ל-7 בפברואר.

ההסתדרות הלאומית מבקשת צו המורה להנהלת נמל אשדוד לאפשר לנציגיה להיכנס לנמל לשם המשך פעילות לאיגוד העובדים, הכוללת הצבת עמדות החתמה, פגישות ופעילויות אחרות.

עורכי הדין רן קונפינו ורוית קרן, החתומים על הבקשה, טוענים כי 700 מעובדי נמל אשדוד כבר הצטרפו להסתדרות הלאומית.

כנגד טוענים בהסתדרות הכללית שהם החתימו מאות עובדים המעוניינים להישאר עם הכללית ולכן אין רוב למעבר.

ההסתדרות הלאומית מבקשת מבית הדין להפקיד את טופסי ההצטרפות אליה בבית הדין ולהימנע מלהעביר אותם להנהלת הנמל, כנדרש, "מתוך חשש מבוסס כי חשיפת שמות העובדים שביטלו את חברותם בהסתדרות הכללית ועברו להסתדרות הלאומית עלול להביא למכבש לחצים כבד כנגד עובדים אלה".

תגובת הנמל:

חברת נמל אשדוד בפני בית הדין הארצי לעבודה טוענת שעל פי החוק, היא מחוייבת לעבוד רק מול ההסתדרות הכללית, ועד שלא ייקבע אחרת זהו מבחינתה ארגון העובדים היציג היחיד בנמל. הקביעה נמסרה במסגרת תשובת הנמל לבקשת עיצומים שהוגשה על ידי עובדי נמל אשדוד, לרבות דיון בשאלה האם ההסתדרות הלאומית היא ארגון העובדים היציג שם או ההסתדרות הכללית.

עו"ד מלישקביץ', המתמחה בדיני עבודה:

"על-פי הלכות אלה, קיימת להסתדרות הכללית 'חזקת יציגות' עד להכרעה אחרת בבית דין. המצב המשפטי הוא שעד שתוסר אותה מניעות, אזי ההסתדרות הכללית היא הארגון היציג של עובדי החברה".

תקופת מניעות היא השנה שלאחר חתימת הסכם קיבוצי עם ארגון עובדים ותקופה שבה מתנהל תהליך משא-ומתן. בהסתדרות טוענים כי מכיוון שבספטמבר האחרון נחתם הסכם שכר רוחבי החל על כל עובדי הנמל, מתקיימת כעת תקופת מניעות. טענה נוספת היא שהמניעות קיימת גם מכיוון שעדיין מתקיים משא-ומתן על הסכם קיבוצי, להבטחת זכויות העובדים לאחר פתיחת נמלי הים החדשים.

במצב עניינים זה, כל עוד לא החליט בית הדין הארצי לעבודה אחרת, הנמל מחויב לאפשר להסתדרות הכללית לפעול בתחומיו, ובמקביל אסור לו לאפשר להסתדרות הלאומית להיכנס בשעריו. בנוסף, מכיוון שההסתדרות הלאומית לא העבירה את טופסי ההצטרפות להנהלת הנמל, אין להנהלה שום אינדיקציה לכך שאכן הצטרפו אליה רוב העובדים.

עו"ד דפנה שמואלביץ', מומחית לדיני עבודה שאינה צד לסכסוך בנמל אשדוד:

"כאשר שני ארגוני עובדים טוענים ליציגות באותו מקום עבודה, הארגון החדש הוא זה שאמור להודיע לארגון היציג הקודם על טענתו לחילופי יציגות, ובהיעדר הסכמה - לפנות לבית הדין הארצי לעבודה. כלומר, מי שצרך היה לפנות לבית הדין היא ההסתדרות הלאומית. במקרה הזה, דווקא ההסתדרות הכללית פנתה לבית הדין, וכנראה שהפנייה נובעת מלחץ בו היא נתונה".

 

 

 
$(function(){ScheduleRotate([[function() {setImageBanner('497c69b1-1528-4763-abde-5c7632923186','/dyncontent/2017/6/1/c41baeb6-e29b-4415-b67b-b3940dd9bdf5.gif',1807,'אייטם אירועים 525-60',525,78,true,18157,'Image','');},15],[function() {setImageBanner('497c69b1-1528-4763-abde-5c7632923186','/dyncontent/2017/6/5/ddc064ee-648d-4ba4-ad6e-72da51a98ff7.jpg',1808,'אייטם לוח אשדוד נט 525*60',525,78,true,18157,'Image','');},15]]);})
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה