עיריית אשדוד נענית ליוזמה של הקרן הבינלאומית ע"ש ראול וולנברג להנציח את זכרו של האפיפיור יוחנן (אנג'לו רונקלי) העשרים ושלושה
10.06.13 / 15:27
במלאות 50 שנה למותו של האפיפיור יוחנן XXIII, העיר אשדוד, נענית ליוזמה לקרוא רחוב ציבורי על שמו של האיש שאחראי להצלת יהודים בשואה. כאות תודה לכך, הגיעו נציגים מקרן ראול וולנברג יחד עם שליחים מהוותיקן למשרדו של ממ"ק ראש העיר מר בוריס גיטרמן על מנת להזמינו יחד עם ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי, לקריית הוותיקן שברומא. שם יקבל עבור אשדוד אות הוקרה באופן אישי מידי האפיפיור פרנסיסקוס ה-1, בנוסף לכך התפרסמה כתבה גדולה במגזין איטלקי על העיר אשדוד והמחווה שאנו עושים לאפיפיור העשרים ושלושה.
מעטים בישראל מכירים את השם "אנג'לו רונקאלי" או את סיפורו של איש הכמורה שהגיע להיות אפיפיור ולשנות את מערכת היחסים בין קתוליים ליהודים. פרופ' דינה פורת היא ההיסטוריונית הראשית של יד ושם, פרופסור אמריטה בחוג להיסטוריה של עם ישראל, ראש מרכז קנטור לחקר יהדות אירופה בימינו ומופקדת הקתדרה לחקר האנטישמיות והגזענות על שם אלפרד פ. סליינר באוניברסיטת תל אביב. היא האישה שעומדת מאחרי המחקר, הכתבים והמאמרים שהתפרסמו בנושא, בזכות מחקרה של פורת הקרן הבינלאומית החליטה להעניק לאפיפיור אוהב היהודים כבוד בארץ הקודש. בין השנים 1940-44, רונקלי שימש כנציג האפוסטולי של האפיפיור דאז, פיוס ה-XII. בתפקידו זה, רונקלי פעל ללא ליאות ומעבר למצופה ממנו לטובת מספר רב של פליטים יהודים, במיוחד כאלה שהיו במעבר בטורקיה והקל עליהם את המשך המסע לפלשתינה. דלתו של רונקלי הייתה תמיד פתוחה לנציגי היישוב היהודי ב-א"י, ובמיוחד לחיים ברלס, אשר ביקש ממנו להתערב למען קורבנות הנאציים.
רונקלי התערב גם מול הממשלה הסלובקית, למנוע את גירושם של ילדים יהודים וכן מול המלך הבולגרי, בוריס II, בבקשה למנוע את מסירת יהודי בולגריה לידי הנאצים. הוא גם אפשר העברת מסמכים, דרך הדואר הדיפלומטי, מהסוכנות היהודית לעמיתו בבודפשט, החשמן אנג'לו רוטה, ע"מ למוסרם לפעילים יהודים בבירת הונגריה, כולל מסמכים אשר הקנו הגנה ליהודים במסעם לא"י. מעל הכל, רונקלי שימש קול למצוקה היהודית, בפניותיו הרבות לעמיתיו בוותיקן, לשכנע אותם לעזור ליהודים ברחבי אירופה הכבושה.
קרן וולנברג, יחד עם נציגתה בארץ, "בית ארגנטינה בישראל – ארץ הקודש" ו-"הוועדה הבינלאומית ע"ש אנגל'ו רונקלי", מייסודה של הקרן, הגישו ליד ושם, בפברואר 2011, מסמך עב כרס למוסד יד ושם, עם עדויות רבות אודות הפעילות של רונקלי למען הצלת יהודים בשואה, עם המלצה להכיר בו כ-"חסיד אומות העולם".
ב-1947, בתפקידו כנונציו בפריז, רונקלי נהנה לפנייתו של ד"ר משה סנה, ממנהיגי היישוב היהודי דאז, לשכנע את הוותיקן שלא להפעיל השפעה על מדינות אמל"ט להצביע נגד החלטת האו"ם 181 (החלטת החלוקה). רונקלי מילא משימה זו במסירות אין כץ ולמעשה, סלל את הדרך להקמת מדינת ישראל.
האפיפיור, יוחנן (23) XXII שינה סדרי עולם. הוא כינס את מועצת הוותיקן השני, אשר שינה את פניה של הקתוליות, תוך דגש עם אקומניזם. הוא פעל רבות לקירוב הלבבות בין קתוליים ליהודים ובמחווה חשובה שאין כמוה, הוא הורה להשמיט מתפילת "יום ששי הטוב" מילה פוגענית נגד היהודים אשר תיארה אותם כ-"בוגדניים". ראוי לציין כי הקרן הבינלאומית ע"ש ראול וולנברג היא עמותה לא ממשלתית אשר מטרתה היא לחקור ולהפיץ את מורשתם של ראול וולנברג ומצילים אחרים. בין חבריה, ישנם אנשים ממגוון רחב של לאומיים ודתות, כולל למעלה מ-300 ראשי מדינה וכלות וחתני פרס נובל נמנים ברשימת חבריה.
אחד מהראשונים הוא החשמן הארגנטינאי חורחה מריו ברגוגליו, אשר לא מכבר נבחר כאפיפיור פרנסיסקוס ה-I. בתפקידו הקודם, כארכיבישוף של העיר בואנוס איירס, ברגוגליו/האפיפיור פרנסיסקוס I, היה אחראי על שמירת "קיר זיכרון" אשר הוקם ביוזמת קרן וולנברג, יחד עם קודמו בתפקיד, החשמן אנטוניו קוארצ'ינו, לזכר קורבנות השואה והפיגועים בבואנוס איירס נגד שגרירות ישראל ומרכז הקהילה היהודית.
יו"ר קרן וולנברג, מר אדוארדו ארנקיאין ציין את שביעות רצונו באומרו: "אשדוד, העיר החמישית בגודלה במדינת ישראל, תוקיר את אנג'לו רונקאלי, איש שפעל כה רבות למען הזולת...אני מקווה כי ערים רבות אחרות, בארץ ובעולם, יפעלו בצורה דומה ויקדישו רחובות, בניינים ממשלתיים ושטחים ציבורים לזכרו של אנג'לו רונקלי, הומניסט ומציל".