מתקן ההתפלה של אשדוד בדרך למכירה? חברות מנרב וסדיט הציעו כ- 100 מיליון ש"ח
13.09.17 / 10:03
על פי חשיפת עיתון "כלכליסט", מתקן ההתפלה באשדוד בדרך לרכישה. שתי חברות, מנרב וסדיט השקיעו הצעות על סך כ- 100 מיליון ש"ח. מקורות צפויה לפתוח במו"מ בזמן הקרוב
הקונסורציום של קבוצת מנרב הישראלית וסדיט הספרדית הציע למקורות 100 מיליון שקל כדי לרכוש את מתקן ההתפלה באשדוד, כך מפרסם הבוקר אתר "כלכליסט".
הקונסורציום הזה הוא גם מי שהיה קבלן ההקמה של המתקן, שסובל מליקויים רבים ואינו פועל בתפוקה מלאה. המעטפה שבה הוגשה ההצעה בחודש אוגוסט נותרה חתומה עד השבוע מסיבות משפטיות, ועם פתיחתה צפויה מקורות להתחיל במשא ומתן עם הקבלן על רכישת המתקן.
עם זאת, גופים אחרים כמו חברת התשתיות הגדולה ורידיס, דורשים ממקורות לפתוח מכרז בנושא מכירת המתקן, ולא "להינעל" על הקבלן.
אך מבחינת מקורות, יש לשתי החברות הללו יתרון מסוים על חברות אחרות, על רקע התביעות ההדדיות שקיימות בינה ובינו בנושא העיכובים בהקמת המתקן והתקלות החוזרות בתפעולו.
לדברי גורמים בשוק המים, קשה לראות הצעה רלוונטית יותר מחברות אחרות, בשל כל סיכוני הבוררויות שמקורות מנהלת מול הקבלן של המתקן ומול המדינה.
בהצעה קיימים מספר תנאים מתלים, ובהם אישורים של הבנקים, המדינה ומשרד האוצר וכן בדיקות נאותות. עם הגופים שמתעניינים ברכישה ניתן למנות את האצ'יסון ווטר, שיכון ובינוי, השותפות במתקני ההתפלה בחדרה ובשורק; קרן תשתיות ישראל, שרכשה ב־2015 את השליטה במתקן ההתפלה בפלמחים; וקרן נוי, המשקיעה בפרויקטים בתחום התשתיות.
המתקן באשדוד הוא אחד הגדולים במדינה, ומחזיק ב־15% משוק המים המותפלים. זה המתקן היחיד שבנתה זרוע הפרויקטים של מקורות, החברה־הבת מקורות ייזום.
המתקן החל לפעול ב־2013, ומיומו הראשון הוא לא הגיע למלוא תפוקתו. נכון להיום, התפוקה שלו עומדת על כ־85%. המתקן הוקם באיחור של שנתיים וגרר עימות משפטי בין מקורות לקבלן ובין מקורות למדינה.
מקורות תבעה את הקבלן על 705 מיליון שקל, והקבלן הגיש תביעה נגדית על 470 מיליון שקל. במקביל מתנהלת בוררות בין מקורות למדינה על 160 מיליון שקל קנס שהמדינה דורשת ממקורות על אי עמידה ביעדים.
באפריל האחרון קרס מתקן ההתפלה פיננסית. הכנסות הפרויקט אינן מכסות את הוצאותיו, ומקורות ייזום אינה מסוגלת לשרת את החוב שנטלה עבור בניית המתקן, בהיקף של כ־1.2 מיליארד שקל. חצי מהחוב לטובת המיזם העמיד בנק ההשקעות של האיחוד האירופי (EIB), ובחצי השני נשא קונסורציום בהובלת בנק הפועלים.
לפי הערכות, בנק הפועלים אחראי לאשראי של כ־400 מיליון שקל, וליתר כלל ביטוח ועמיתים. סדרת הכשלים במתקן חייבה את תיקונם, ולצורך הערכת עלות התיקונים נשכרה חברת הנדסת התפלה (IDE). החברה הכינה דו"ח לאחר עבודה מקיפה, והמסקנה הייתה שעלות התיקונים וההשקעה תעמוד על כ- 200 מיליון ש"ח.