מאבק הצהרונים: מתקרבים לספטמבר- מפעילי הצהרונים מתריעים על פגיעה בילדים


להאזנה לתוכן:

מפעילי צהרונים בגני הילדים ובבתי הספר מתריעים מפני פגיעה בילדים הרשומים לצהרונים ומשיבושים בשירותים שיעניקו להם בשנת הלימודים הקרובה — בעקבות חוק הפיקוח על מחיר הצהרונים, שאושר בשבוע שעבר בכנסת בקריאה שנייה ושלישית

לפי החוק, כבר בספטמבר הקרוב, עם פתיחת שנת הלימודים, יוגבל מחיר הצהרונים בגני הילדים ובבתי הספר ל–935 שקל בחודש לכל היותר, ויוטל פיקוח על ההכשרה של אנשי הצוות, שכרם, המזון המוגש לתלמידים והפעילויות בכל הצהרונים בארץ.

מפעילי צהרונים טוענים כי תלמידים והורים מיישובים מבוססים ויישובי מעמד הביניים במרכז הארץ ייפגעו מהחוק, מפני שלא יצליחו לעמוד בתקציב המוגבל — עקב תקרת הגבייה שמטיל עליהם החוק — ובגלל הזמן הקצר שנותר עד ליישום החוק. בנוסף, הם מדווחים כי החוק יאלץ אותם לפטר אנשי סגל רבים כדי לצמצם את עלות הפעילות בצהרונים.

בתחילה, החוק היה אמור להיות מיושם רק ביישובים המוחלשים, שמחירי הצהרונים בהם ירדו בעקבות תוכנית נטו משפחה — אך בשבוע שעבר החליטה ועדת החינוך ליישמו באופן מלא בכל הארץ, להפתעת מפעילי הצהרונים ביישובי מעמד הביניים, שלא היו מוכנים לכך.

משרד החינוך אומרים כי תקרת העלויות שהוטלה חושבה לאחר בדיקה מעמיקה בשטח, ואין כל סיבה שהמפעילים לא יוכלו לעמוד בהעוד נמסר כי החוק החדש יבטיח את הפעלת הצהרונים ברמה גבוהה תוך הוזלת העלויות להורים.

ביום שישי האחרון, לאחר אישור החוק, הודיע ארגון ויצו על הפסקת הפעלתם של הצהרונים שלו בבתי הספר וגני הילדים עם תחילת הלימודים הקרובה, בטענה שלא יוכל לספק מענה איכותי לתלמידים במסגרתו.

ויצו הוא ממפעילי הצהרונים הגדולים בארץ, המפעיל כ–80 צהרונים ללא מטרות רווח באזור המרכז, שבהם לומדים כ–2,600 ילדים.

צילום: ארכיון (למצולמים אין קשר לכתבה)

לפי הערכות, מפעילי צהרונים נוספים ברחבי הארץ צפויים להפסיק את הפעלת הצהרונים, ולרשויות המקומיות ולמערכת החינוך יישאר חודש אחד בלבד לאתר מפעילים חדשים שיספקו את השירות לתלמידים ולהורים.

לפי תחשיב שערך משרד החינוך, אפשר לאזן את תקציב הצהרון רק בתנאי שילמדו בו יותר מ–22 ילדים ושיהיו בו גננת אחת וסייעת אחת.

לדברי המפעילים, הבעיה המרכזית נובעת מכך ששכר הגננות, הסייעות ואנשי הצוות הנוספים גבוה יותר באזור המרכז, מה שיוביל אותם לחריגות ממסגרת העלות שמציב החוק. לדבריהם, החוק יוביל לפיטורי גננות ותיקות, ששכרן בצהרונים גבוה יחסית, ולפגיעה בתלמידים.

במקביל, הורים ומפעילי צהרונים במרכז חוששים מפגיעה באיכות השירות שניתן עד כה לתלמידים, מכיוון שעלות הצהרון כעת לא תאפשר להם להעסיק סייעת שנייה, להפעיל את הצהרון בחופשות החגים כפי שנהוג היום, ולסיים את הפעילות בו בשעה 16:30, המקובלת כיום בחלק מהצהרונים. במחאה על יישום החוק הקימו הורים קבוצה בפייסבוק בשם "ילדים זה לא סלולר — עוצרים את חוק הצהרונים".

לפי הערכות במערכת החינוך, יישום החוק יוביל לצמצום בהיצע הצהרונים הפרטיים לטובת צהרונים המופעלים על ידי הרשויות המקומיות, בדומה להשפעה שהיתה לתוכנית להרחבת החינוך חינם לבני 3–4 על גני הילדים הפרטיים.

לדברי מפעיל צהרונים, "החוק יביא לפיטורי עובדים, הפחתת שכר ופגיעה בהורים ובתלמידים, ואין שום סיכוי ליישם אותו עד ספטמבר — בזמן שבו כל המערכת נמצאת בחופשה. המהלך חיובי, אבל נראה שחברי הכנסת לא הכירו את הנושא לעומק ולא בחנו את ההשלכות של החוק".

צילום: באדיבות אתר דה מארקר

החוק החדש קבע רף מחיר לצהרונים, שנע בין 375 שקל ל–785 שקל בחודש בגני הילדים, בהתאם למצב הכלכלי של היישוב.

המחיר שנקבע מתייחס להפעלת הצהרון בתנאים בסיסיים בלבד — עם גננת אחת, סייעת אחת, שני חוגים בשבוע, סיום הפעילות ב–16:00 וללא פעילות בחגים.

עם זאת, גורמים במשרד החינוך טענו כי בגנים גדולים, שבהם יש יותר מ–30 ילדים וכבר יש סייעת שנייה, תהיה סייעת שנייה גם בצהרון.

הורים יכולים לשדרג את השירותים הניתנים באמצעות תוספת תשלום של עד 935 שקל בחודש, וכך לקבל עוד חוגים, סייעת, ימי פעילות והארכת שעות הפעילות.

המחיר לכל תוספת נקבע מראש, ועל כל התוספות להישאר במסגרת של מגבלת המחיר. כך, הורים ביישובים מבוססים יוכלו להרשות לעצמם רק שדרוגים בודדים בגלל הגבלת המחיר — וייאלצו להתפשר על התנאים שהיו נהוגים עד כה בצהרונים, למשל סיום פעילות ב–16:30, פעילות במשך 16 ימי חופשה במשך השנה או פחות, העסקת סייעת נוספת וחוגי העשרה רבים.

במכתב שפירסמה שרית ארבל, מנכ"לית ויצו, בדף הפייסבוק של ויצו נכתב כי אף שהיא מברכת על יישום החוק, המוריד את עלויות הצהרונים, הארגון לא יוכל לעמוד בו, מכיוון שלא יוכל "לתת מענה איכותי ורציני".

לדבריה, ״עלות של 935 שקל יכולה לתת מענה בסיסי בלבד, אך לא לכולם. כעמותה אנו לא עוסקים במספרים וברווחים.

מסגרת איכותית מחייבת מענים שמרחיבים את המענה שהתלמידים מקבלים בבוקר, ולא מצמצמים אותם. בשל כך, אנו נפרדות בצער ובדאגה מהפעלת הצהרונים שאותם ליווינו עשרות שנים. עשינו כמיטב יכולתנו". 

מפעיל צהרונים גדול הפועל באזור המרכז אמר: "החוק החדש לא יאפשר לצהרונים גמישות בהפעלתם. הוא לא מתייחס לוותק של הגננות, לתשלום לגננות מחליפות, ולא מאפשר אפילו מתן הנחות למשפחות נזקקות או העסקת סייעות לילדים עם אלרגיות.

גן ילדים - אילוסטרציה

לפי התחשיב של משרד החינוך, התשלום לסייעת אמור להיות 37 שקל לשעה (ברוטו) אבל כיום אנחנו מעסיקים סייעות שמקבלות 50–60 שקל, ואני צופה קשיים בגיוס סייעות טובות בסכום נמוך יותר.

"בנוסף, צמצום פעילות הצהרונים בחופשות ובשעות הפעילות עד 16:00 יפגע במשק ובהורים העובדים. ההורים יחסכו כסף אבל ייפגעו במקומות אחרים, ובסוף יגלו שהמחיר החדש אינו כולל, בניגוד לעבר, את מחיר הקייטנות בחופש הגדול, כך שהתנאים שמקבלים התלמידים יירדו לחינם".

ממשרד החינוך נמסר: "התעריף יאפשר לקיים צהרונים ברמה גבוהה — החל בכוח האדם, הקפדה על תוכני העשרה ראויים וארוחה חמה בסטנדרטים גבוהים ובאישור משרד הבריאות. מדובר בחיסכון של מאות שקלים בשנה למשפחה. לפי תחשיב המשרד, הסכום יעניק שכר הוגן לעובדים, מספר נכון של ילדים בקבוצה, חוגים ותזונה איכותית".

 
$(function(){ScheduleRotate([[function() {setImageBanner('1536de0c-5cc1-4d30-9ba0-a9d378ec6fd3','/dyncontent/2017/6/5/ddc064ee-648d-4ba4-ad6e-72da51a98ff7.jpg',1808,'אייטם לוח אשדוד נט 525*60',525,78,true,18157,'Image','');},15],[function() {setImageBanner('1536de0c-5cc1-4d30-9ba0-a9d378ec6fd3','/dyncontent/2017/6/1/c41baeb6-e29b-4415-b67b-b3940dd9bdf5.gif',1807,'אייטם אירועים 525-60',525,78,true,18157,'Image','');},15]]);})
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה