השנה הקשה בחייו - ראיון לחג עם ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי (כתבת וידאו)
08.09.10 / 12:21
שנת תש"ע הייתה השנה הקשה בחייו של ראש עיריית אשדוד, ד"ר יחיאל לסרי. זה התחיל עם האשפוזים התקופים של רעייתו, מרים ז"ל ולאחר מכן נאשפוז הארוך ביותר בו הוא נלחם על חייה ולא מש ממיטתה לרגע, במשך יותר מחודשיים ועד לרגע בו נפרדה ממנו ומהעולם. ב-30 ימי האבל הוא היה צריך לאזור כוחות כדי לארח אלפים רבים של מנחמים מאשדוד ומכל רחבי הארץ. עם ראש העיר נפגשנו ביום ה 30 למותה של אישתו, היום בו הוא אמור לחזור לחיי שגרה. להפתעתנו, למרות השנה הקשה בחייו, הפגין ראש העיר בקיאות מרשימה בכל נושא ונושא עד לפרטים הקטנים ביותר כאילו לא ביקש הנחות על הטרגדיה האישית שעבר.
(ראיון הוידאו מחולק לשלושה קטעים בהמשך הכתבה)
מאת: עופר אשטוקר ואוהד צויק
צילום וידאו: שאול אקב
רק הבעת פניו של ראש העיר, ד"ר יחיאל לסרי, והלחלוחית שריצדה מפעם לפעם בעיניו, הצליחה להסגיר את השנה הקשה שעבר, את הלילות הרבים בלי שינה, את המלחמה על חייה של אשתו, את המהפכים בין התקווה לייאוש, את החלל שנפער בו ביום שאיבד את האישה שהייתה הקרובה ביותר אליו יותר מכל אדם אי פעם.
בו בזמן שהוא נשא על כתפיו את המלחמה על חייה, הוא המשיך לנהל את העיר ולהיות מעורב בכל פרט באמצעות הצוות הניהולי של העיר שהיה מגיע אל בית החולים הדסה בו הייתה מאושפזת מרים ז"ל והיה מקיים דיונים לתוך הלילה בפרוזדור של הקומה. הוא היה מקבל את כל הפרוטוקולים, קורא אותם לעומק, מעיר הערות ומאשרם, כך ששום דבר מההחלטות השוטפות בעיר לא נעלם מעיניו.
ראש העיר מסכם את השנה שעברה עם הפנים לשנה הבאה:
"אין ספק ששנת תש"ע הייתה שנה קשה. מבחינה אישית זו הייתה שנה קשה מאוד עם משבר קשה. מאידך, מבחינה ציבורית מדובר בשנה מוצלחת מאוד עם הישגים לא מבוטלים. אשדוד הוכרה כעיר מובילה עם פרויקטים מובילים (כאן ראש העיר מתחיל למנות את הפרויקטים, בעיקר החינוכיים, שאשדוד מובילה והפכה למודל לחיקוי). בשנה זו שוב התבשרנו על יציבות כלכלית של העירייה. ביצענו רה ארגון בעירייה. מדובר בשנת מפנה מבורכת, אנטי תזה מוחלטת לצד האישי.
"בשנה הזאת הקמנו את מינהל התפעול והבאנו למפנה דרמטי בניקיון העיר. הקמנו את הטיילת, התחילו העבודות בפארק אשדוד – ים. השלמנו תחרות אדריכלים ובקרוב נניח אבן פינה לבית הכנסת של הקהילה האתיופית בעיר.
"בשבוע הבא אנחנו חונכים את מוסדות "מגן הלב" – מיועד לטיפול בילדים עם צרכים מיוחדים. הבאנו לעלייה של 6% בזכאות לבגרות באשדוד, הקטנו את מספר התלמידים בכיתות הלימוד ופתחנו באופן מבוקר את אזורי הרישום בעיר. כפי שאתם רואים, אנחנו מסיימים שנת ברכה ועשייה , זאת בצל המשבר האישי המשפחתי, מחלתה של אישתי. למרות כל הקשיים, העיר נהנתה מעשייה בלתי רגילה בראשותי".
חינוך
"שנת הלימודים הקודמת נפתחה עם חריקות רבות. השנה הרבה פחות - בשנה שעברה תיארנו לעצמנו שהשינויים שהובלנו יביאו למשבר. ראינו בתוכנית ערך עליון . עמדנו מול ההורים ולא ויתרנו. בסופו של דבר התוכנית הצליחה. השנה אפשר לומר שיש אפס בעיות. עם צצה בעיה היא נפתרת כמעט מיידית".
וכל זה בלי ראש מינהל חינוך. אולי בכלל לא צריך ראש מינהל?
"צריך ראש מינהל, למרות ההישגים שהגענו אליהם. במינהל החינוך יש צוות יוצא מן הכלל ששמר על היציבות אבל לא ניתן עוד להמשיך ככה. המכרז נסגר בשבוע שעבר כאשר 10 התמודדו, אבל רק אחד עמד בתנאי הסף – אריה מימון. החוק חייב אותנו להאריך את המכרז. במידה שלא יהיו מועמדים נוספים, נבחר במימון שכבר ידוע שהוא מקובל עלינו".
על אלימות בני הנוער
"רק בשביל לסדר את העובדות – באשדוד יש ירידה בהיקף האלימות. מספיק במקרה אחד מזעזע ששני חברים רבים ואחד הורג את השני, כדי לגרום להד גדול בתקשורת המקומית והארצית.
אנחנו רואים כל מקרה אלימות כאות אזהרה ותמרור אדום. יחד עם זאת, הפעלנו תוכניות רבות כדי להתמודד עם הבעיה, תוכניות שהוכיחו את עצמן – יש ירידה באלימות.
עובדים בשני רבדים, לטווח הארוך ולטווח הקצר. בבתי הספר התחלנו ללמד ערכים, זהות יהודית ומורשת, מדובר בתוכנית שפועלת בכל מוסדות החינוך בעיר, אפילו במכללת סמי שמעון. עובדים בשיתוף פעולה עם צה"ל כדי להגיע אל בני הנוער ועודד גיוס ואף גיוס ליחידות משמעותיות. הכנסנו את תנועות הנוער בכל המקיפים ואנחנו מרחיבים את הפרויקט לביה"ס היסודיים. מפעילים את חוג לכל ילד ומשאלה חווייתית. רמת הנשירה באשדוד היא מהנמוכות בארץ. כל התוכניות האלה נועדו לתת מענה ולגרום לילדינו להתעסק בדברים חשובים וערכיים יותר בחייהם.
התחלנו לבצע אבחונים של ילדים בגיל הרך. הפרויקט מקבל תנופה מאוד גדולה וכך אנחנו מצליחים לתת מענה לכל ילד בזמן הנכון. הפרויקט פועל בגנים ובתלמודי התורה".
במגזר החרדי – מתמודדים עם האלימות ברחובות
"נוכח גילויי האלימות ברובע ז', הוא מקבל מענה מאוד מוגדר. עד גיל 18 יש תוכנית שפועלת באמצעות חוגים ומדריכי רחוב שמאתרים את הנערים המשוטטים. התוכנית הצליחה להביא לירידה בתופעה שנערים שנשרו משוטטים ברחובות.
הרצח שאירע בשבוע שעבר העלה סוגיה נוספת של הבחורים שעברו את גיל 18, שלגביהם לא ניתן מענה. מדובר בחבית חומר נפץ חברתי. נצטרך להיכנס לעובי הקורה ולנסות להבין את הקונפליקט. אני תקווה שנצליח באמצעות ההורים והרבנים לפתור את הבעיה, אולי באמצעות גיוס לצה"ל וחשיפה לעולם אחר".
בשורה לזוגות הצעירים
"הועדה שמיניתי לבחינת התנאים לזוגות צעירים, סיימה עבודתה והציגה בפניי את המסקנות. התוכנית נראית מושלמת ועוברת ליטושים אחרונים. בשלב הבא נציג את התוכנית לקבלנים שאמורים להיות שותפים בתוכנית, אחרי זה נצביע עליה בועדת בניין ערים ומיד לאחר מכן נציג אותה לציבור.
|עיקרי התנאים: מדובר בבניית דירות קטנות שאותן אנו מעודדים לבנות. ברובע ט"ז יש מספר פרויקטים של מחיר למשתכן שמתחילה מכירה שלהם. התוכנית בעצם מתנה את אישור תוספת בניה שקבלן רוצה להוסיף לפרויקט שלו בכך ששליש מהדירות בתוספת יהיו דירות קטנות שמיועדות לזוגות צעירים.
שטח הדירות יהיה 75-85 מ"ר + ממ"ד. שטח הדירה לא יעלה על 100 מ"ר. תפקידנו יהיה לחבר בין הזוגות הצעירים לפרויקטים שבבניה. על אחד מבני הזוג יהיה להיות בגיל 35 ומטה ולפחות 3 שנים תושב אשדוד. כמו כן צריכים להיות זכאים של משרד השיכון. יש לנו מלאי של דירות כ- 900 דירות ועד 2013 מקווים להגיע ל- 2000 יח"ד.
"מנגנון המחיר: היזמים ידעו מראש שמחיר הדירה יהיה מחיר ממוצע של פרויקט 'מחיר למשתכן' מינוס 15%.
מחיר הדירה יכול לנוע, נכון להיום, בין 600-700 אלף ₪ כולל מע"מ. הפרויקט יהיה בכל העיר. להערכתנו ייתן מענה למאות ואלפי זוגות צעירים בעיר.
בתוך כחודשיים נצא במכרז לחברה שתצא בפרסום, תהיה הגרלה והזוכים יופנו ליזמים. אחד התנאים הוא שהדירה לא תימכר במשך 3 שנים לפחות. במידה וכן תימכר, יהיה קנס של 200 אלף ש"ח. מדובר בבשורה אמיתית לזוגות הצעירים בעיר".
על סוגיית הפליטים והמסתננים באשדוד
"המדינה קבעה את הכללים. בעיית הפליטים והמסתננים היא בעיה לאומית. אנחנו אחד הקורבנות כמו ת"א, אילת וערד. באשדוד יש כ- 2000 פליטים ומסתננים. נתתי הנחיה לצוותי הביטחון בעיר להגביר נוכחות בריכוזים בהם הם נמצאים. המערך העירוני הונחה לטפל בבעיית הפליטים מול משרד הפנים והמשרד לביטחון פנים. מדובר בפיתרון שצריך להיות כלל ארצי לבעיה לאומית.
אנחנו מנסים לחזק את רובע ב' במה שאנחנו יכולים. יש הזרמה של צעירים לרובע באמצעות מכללת סמי שמעון, שמעניקה מלגות לסטודנטים ומסייעת בדיור לסטודנטים שיגורו ברובע ויעניקו שעות פעילות לקהילה ברובע. באמצעות התוכנית ננסה לחזק את האוכלוסיה של רובע ב' בצעירים איכותיים".
על החריקות בקואליציה (גרשוב – גיטרמן, ש"ס)
"מקבל זאת באופן טבעי. לא מכיר מערכת פוליטית שאין בעיה מאבקים . הקואליציה פעילה והכל נע קדימה . זה חלק מהחיים וזה בסדר, נורמאלי וטוב. להיפך, יש תחרות בין אנשים ובסופו של דבר, מעז ייצא מתוק.
מה יהיה עם בית החולים והיכל התרבות?
"נושא בית החולים נמצא לנגד עינינו בכל רגע ורגע ואנחנו רואים כי אכן ישנה התקדמות, אמנם איטית אך בטוחה. רק לאחרונה התבשרנו כי משרד האוצר הגדיל את סכום המענק לבניית בית החולים מה שהופך את המכרז להרבה יותר אטרקטיבי ואנו מאמינים כי בשורה זו תשיב אל המכרז את הגופים שפרשו ממנו.
היכל התרבות זה סיפור אחר, אותו קיבלנו בירושה מהשלטון הקודם ואנו מנסים לעשות את המירב על מנת לסיימו במהירות האפשרית. כרגע, הקבלן האחרון שעבד בהיכל וריכז את כל קבלני המשנה פשט את הרגל וההתנהלות נמצאת אל מול כונס הנכסים של אותו קבלן, וזאת במקביל להוצאת מכרז לקבלן אשר יסיים את העבודות. על פי הערכות גורמי המקצוע, אנו נקבל את הבניין מושלם בתוך כ-12 חודשים".
ברכה לשנה החדשה
"אני שמח בפתח השנה החדשה לברך כל אחד ואחד מכם בשנה טובה, שנת בריאות, הצלחה, שגשוג, ביטחון ושלום. מאחל לכולנו שנה עם פחות אלימות ופשיעה. שנצליח לשמור על החיים בכבישים, שנשמח יותר בשנה הקרובה. שנה טובה לכולם".