שד' בני ברית או שד' שמעון פרס? יש כבר מתנגדים ליוזמה


להאזנה לתוכן:

באשדוד רוצים לתת כבוד לנשיא המדינה ולקרוא לשדרה מרכזית בעיר על שמו. הבעיה: השדרה כבר נקראת על שם ארגון "בני ברית" שהיה מיזמי הקמת העיר אשדוד. בקרב תושבי העיר יש מי שמרימים גבה לניסיון לבטל הוקרה שניתנה לארגון לפני חמישים שנה. מנכ"ל בוני ערים (חברת אשדוד) לשעבר, יורם קציר, במכתב גלוי לראש העיר לסרי: "לא צודק ולא נהוג למחוק שם שניתן ברצון טוב ובהסכמה ציבורית והשתרש כבר יותר מחמישים שנה"

 
"עיריית אשדוד מודיעה בזה כי יש בכוונתה לשנות את שם הרחוב - שדרות בני ברית ולקרוא לרחוב שדרות שמעון פרס. כל המעוניין להביע עמדתו בעניין, מוזמן לפנות בכתב למחלקת נכסים בבית העירייה, רח' הגדוד העברי 10 קומה 2 חדר 258, לא יאוחר מיום רביעי, 20.9.10 בשעה 16:00. בפנייה יש לציין את שם הפונה, כתובתו ומס' טלפון".

הודעה זו הופיעה כך פתאום לפני כשבועיים בעיתונים הארציים. באשדוד מאוד רוצים להוקיר כבוד לנשיא המדינה (שייבדל לחיים ארוכים), שמעון פרס. למרות שניתן היה לחשוב שישנם לא מעט פרויקטים בעיר שיכולים להיקרא על שם הנשיא, בחרו באשדוד, במפתיע יש לומר, לנסות ולהחליף את שמה של השדרה המרכזית בעיר, שד' בני ברית. 

שדרות בני ברית הינה השדרה הארוכה והותיקה ביותר באשדוד. היא למעשה מתחילה מצומת הכניסה לאשדוד (צומת הנמל) ונמשכת עד לרובע ט"ו, בקצה השני של העיר. השם שניתן לשדרה הוא על שם ארגון "בני ברית" שהיה אחד מיוזמי ומקימי העיר אשדוד. בראש הארגון עמד נשיא "בני ברית" העולמי פיליפ קלוצניק.


בעקבות הודעת העירייה וקריאתה לתושבים שמעוניינים להתנגד להצעה לפנות אליה בכתב, שלח בשבוע שעבר יורם קציר, לשעבר מנכ"ל חברת בוני ערים (חברת אשדוד), מכתב לראש העיר בו הוא מביע תמיכה בהנצחת שמו של הנשיא פרס, אך מתנגד לשינוי שמו שדרות בני ברית.

במכתבו ללסרי כותב קציר: "לא צודק ולא נהוג למחוק שם שניתן ברצון טוב ובהסכמה ציבורית והשתרש כבר יותר מחמישים שנה.  סיפור השם קשור בפעילות למימוש רעיון אשדוד כעיר שבה תשולב יוזמה פרטית מהארץ ומיהדות ארה"ב עם יוזמה ממלכתית וזאת עוד בטרם הוחל בהקמת העיר". 

בהמשך מכתבו ללסרי מספר קציר על הפעילות של ארגון בני ברית, ביחד עם עובד בן עמי וחברת אשדוד שפעלו מול הממשלה בישראל בשנת 1954 כדי שזו תיתן את אישורה להקמת אשדוד. 

מי שעמד אז בראש ארגון בני ברית, היה פיליפ פיליפ קלוצניק והוא שביקש בצניעותו שלא לקרוא רחוב בשמו אלא בשם הארגון היהודי הגדול שבראשו עמד.

קציר ללסרי: "כאשר הוצע לפני חמישים שנה לקרוא על שמו רחוב באשדוד הוא סרב וביקש שהכבוד יונחל לארגון היהודי הגדול "בני ברית" שהוא היה נשיאו העולמי. כך קרה שדרך הכניסה לאשדוד הייתה לדרך בני ברית. יותר מאוחר נבחר קלוצניק (אחרי נחום גולדמן) להיות נשיא הקונגרס היהודי העולמי ובמקביל שימש גם בתפקידים רבים במימשל ובציבוריות האמריקאית. בשנת 1979, בהיותו בן 72, מינה אותו הנשיא ג'ימי קרטר להיות שר המסחר של ארה"ב וזה היה תפקידו הציבורי האחרון. השם "בני ברית" מסמל את הקשר עם יהדות התפוצות והשתרש כבר באשדוד למעלה מיובל. יחד עם "בני ברית" צריך למצוא דרך להזכיר במפורש גם את פיליפ קלוצניק, מנהיג יהודי שרב חלקו בהקמת אשדוד ובסיוע לפיתוחה המהיר ולחוסנה הכלכלי. העיר ממשיכה להתרחב ויימצא בה מקום גם בשביל לכבד את הנשיא, אולי למשל כאשר יפותח השטח הגדול ממזרח לנחל ויקרא כולו קריית שמעון פרס".

ארגון "בני ברית" - המייסדים של הארגון, שקם לראשונה בארצות הברית, היו שנים עשר מהגרים יהודים מגרמניה. הארגון שם לו למטרה לאחד את עם ישראל, לפתח את ההשכלה, לשפר את מוסר העם ולעזור לנזקקים. בין השאר ביקש הארגון ליצור גשר אל החברה הלא-יהודית. המסדר דומה במבנהו למסדר "הבונים החופשיים" אך איננו קשור אליו. לשכות רבות של הבונים החופשיים התנו הצטרפות אליהן בהשתייכות לדת הנוצרית, לכן נדרשו היהודים לפתרון נפרד.
 

 צילום נשיא המדינה, שמעון פרס: "רשת" ערוץ 2

 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה