חיים טולדנו "מחסור בקקאו יוביל למשבר כלכלי חמור באפריקה"
13.12.17 / 23:05
לאור ריבוי הידיעות על מחסור מתקרב באספקת הקקאו ממדינות אפריקה החלטנו להיעזר ביועץ הכלכלי חיים טולדנו, חובב שוקולד מושבע על החיבור התלותי שנוצר בין קקאו לתעשיות הכלכליות במדינות אפריקה האחראיות על מרבית היצוא למדינות המערב
לדעת חיים טולדנו החרפת המשבר באספקת הקקאו עלולה לגרור חלק מהמדינות האחראיות על קרוב ל 70% מייצוא הקקאו העולמי לסחרור מסוכן ביניהן ניתן למנות את חוף השנהב, גאנה וקמרון.
חיים טולדנו "השפעות המהפכה התעשייתית נחקרות ללא הרף ומעוררות אמוציות רבות בקרב רבים, לפני סוף המאה ה-17 נחשב הקקאו למוצר אשר כמעט בלתי ניתן להשגה באירופה ובשל מחירו הגבוה שויך רק לבעלי המעמד הגבוה ולעשירים ביותר מקרב האוכלוסייה".
מצד אחד התפתחות התעשייה והטכנולוגיה גרמה לשפע וזמינות ומצד שני הפכה אלפי אנשים לעבדים מודרניים בתעשיית הקקאו הרווחת בעיקר במדינות אפריקה.
חיים טולדנו מציג בפנינו מספר עובדות מעניינות על קקאו והתעשייה שמאחוריו.
ההיסטוריה של השוקולד והקקאו שזורה באין ספור סיפורים מעניינים מרגע התגלות הקקאו ועד היוצר הראשון של שוקולד במכונה בשנת 1780 בברצלונה.
עדויות ראשונות על הפקת קקאו נמצאו בדרום ומרכז אמריקה בזמן המוערך למעלה מ 4000 שנה, ישנם כאלה המספרים שדרך התגלותו של הקקאו כפי שמוכר לנו כיום מגיע דרך הקופים ובדומה להתגלויות רבות אחרות נעשה הדבר במקרה.
ע"פ האגדה לעסו ומצצו הקופים את הפרי וזקרו את החלקים המרים, בדרך פלא נפלו שאריות הפרי על מדורה של שבט המאיה, הריח המיוחד שעלה מן המדורה סקרן וגירה את בני השבט שהחלו לחקור ולנסות תרכובות שונות ומשונות עד שרקחו את מה שכונה בפיהם משקה האלים.
טעמם של פולי הקקאו עשיר בטעמים על פי הערכות מכיל 300 טעמים שונים.
כדי להכין קילוגרם אחד של שוקולד יש צורך ב 1000 פולי קפה, אם תהייתם כמה פולי קפה יש על עץ אחד? אזי הממוצע עומד על 2500 פולים.
עץ קקאו אומנם שורד תקופה ארוכה ויכול אף להגיע ליותר מ 200 שנה אך הוא מצליח לייצר פולים טובים לעיבוד רק במשך 25 שנה.
השוויצרים מצדיקים את החיבור התדמיתי שלהם עם שוקולד כעומדים בראש הצריכה העולמית לנפש, שוויצרי ממוצע צורך כמות בלתי נתפשת של 12 ק"ג שוקולד בכל שנה, יתכן והדבר קשור לכך שמפעל טומבלרון הנמצא בשוויץ מייצר בכל יום כמות המוערכת ל 283 ק"מ, הטומבלרון נמצא כאחד הפריטים הנמכרים ביותר בכל דיוטי פרי ברחבי העולם, ישראל לעומת זאת נמצאת הרחק מאחור עם צריכה צנועה של 3.5 ק"ג לשנה
18 מתוך 20 הממתקים הנמכרים ביותר בארה"ב מיוצרים על ידי 2 חברות בלבד "מרס" ו"הרשי".
שוקולד חלב על אף שזוכה לפופולאריות רבה אינו ראשי במקרים רבים להיחשב כשוקולד בשל המצאות כמות נמוכה של קקאו.
שוקולד חלב הינו המצאה חדשה יחסית, היה זה הנרי נסטלה ממציא החלב המרוכז אשר רקח לו לפני 132 שנה תרכובת שחוללה מהפכה נוספת בצריכת השוקולד עת ערבל אבקת שוקולד יחד עם מלח וחלב מרוכז.
אחד המכורים המפורסמים של שוקולד הוא המצביא הצרפתי הנודע נפוליאון בונופרטה, ע"פ כמה היסטוריונים התמכרותו הובילה אותו להוציא פקודה בה הוראה לאספקה שוטפת של שוקולד לכל מקום בשדה הקרב אליו יגיע, קשה להתווכח עם פקודה שכזאת.
הכתבה נכתבה בשיתוף חיים טולדנו יעוץ כלכלי.
.